Helsingborgs stad belönar kulturgärningar

TE
Tommy Esbjörnsson

Årets mottagare av Gisela och Oscar Trapps minnespris och Helsingborgs stads kulturstipendium har beslutats vid kulturnämndens sammanträde 12 maj.
Välkommen till prisutdelningen, som sker under nationaldagsfirandet på Fredriksdal museer och trädgårdar 6 juni 14.00.

Gisela och Oscar Trapps minnespris
Föreningen Idrottsarkivet i Helsingborg tilldelas Helsingborgs stads utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp 2022, för sitt arbete med att samla in, bevara och förmedla Helsingborgs idrottshistoria. Föreningen driver Helsingborgs idrottsmuseum i Idrottens hus, med utställningar, arkiv och bibliotek. Under tre år och i samarbete med Riksantikvarieämbetet har föreningen genomfört ett omfattande arbete för att öka den fysiska tillgängligheten på museet. Man har också, under tiden med pandemin, gjort framgångsrika satsningar på att nå ut med verksamheten digitalt. Idrottsmuseet samverkar med ett stort antal aktörer i staden till exempel idrottsföreningar, kulturföreningar, handikappföreningar, LSS-boenden och skolor.
Prissumman består av 25 000 kronor.

Helsingborgs stads kulturstipendium
Årets kulturstipendier tilldelas sångerskan, musikern och låtskrivaren Ella Cronberg och konstnären Manju Jatta.

Ella Cronberg är född 1998 och uppvuxen i Ramlösa. Hon studerar sång på jazzlinjen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Ella är verksam i en bredd av musikgenrer, både som sångerska, pianist och gitarrist. Dessutom skriver hon egna låtar. Tillsammans med en kurskamrat har hon startat indiepopduon ELLA & EMMA, vars debutsingel Whats your name har fått strålande recensioner.

Manju Jatta är född 1990 och uppvuxen på Dalhem. Det var på Nicolaiskolans bild- och formprogram som han bestämde sig för en konstnärlig yrkesbana. Studierna fortsatte vid filmlinjen på Sundbybergs folkhögskola och sedan vid Konstfack i Stockholm där Manju i år tar sin kandidatexamen i Fri konst.
I sitt konstnärliga arbete hämtar Manju inspiration från både västafrikansk och nordisk mytologi. Under hösten har Manju ställt ut sina verk på Tensta konsthall i den uppmärksammade utställningen Phantoms of the Commons.

De två stipendiaterna erhåller vardera 50 000 kronor.

Så här säger kulturnämndens ordförande Cecilia Engström:
– Det är en förmån för Helsingborg att få lov att ha så många framgångsrika kulturutövare. Föreningen Idrottsarkivet i Helsingborg gör en betydelsefull insats för att lyfta Helsingborgs idrottshistoria och den stora satsning man nyligen gjort på tillgänglighet ökar museiupplevelsen för alla besökare.
Ella med sin musikalitet och Manji med sitt konstnärskap är två unga kulturutövare på väg att ta steget in i en professionell karriär. Att underlätta det steget är tanken med kulturstipendiet. Extra roligt är det då att Manju Jatta kommer att visa sin konst på Spektra på Dunkers kulturhus entréplan under perioden 9 juli–31 juli 2022.
Som ordförande är jag återigen stolt och glad över att få dela ut dessa priser och vi i kulturnämnden kommer följa prismottagarna med stort intresse.

Lämna en kommentar