Helsingborgs stad belönar kulturgärningar

TE
Tommy Esbjörnsson

Årets mottagare av Gisela och Oscar Trapps minnespris och Helsingborgs stads kulturstipendium har beslutats vid kulturnämndens sammanträde 20 maj. Prisutdelningen sker vid en sluten ceremoni på Fredriksdal 6 juni. Förutom prissummor belönas stipendiemottagarna i år med ett särskilt framtaget diplom illustrerat av Helsingborgskonstnären Annika Bryngelsson.

Trapps minnespris

Författaren Conny Palmkvist tilldelas Helsingborgs stads utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp 2021 för sitt arbete med att skildra historien om Helsingörs syklubb och flyktingtransporterna över Öresund under andra världskriget. Det är ett tidigare ganska okänt kapitel i Helsingborgs historia som Conny Palmkvist belyser i sin bok Sundets röda nejlikor. Conny Palmkvist har i sitt arbete med boken ägnat sig åt flera års efterforskning. Bland annat har material från tidigare ej offentliggjorda privata arkiv använts. Prissumman består av 25 000 kronor.

Årets kulturstipendier

Årets kulturstipendier tilldelas modedesignern Sofia Mollberg och konstnären Humle Rosenkvist.

De två stipendiaterna erhåller vardera 50 000 kronor.

Sofia Mollberg är född 1992 och uppvuxen i Helsingborg. Hon har studerat vid en av Europas främsta designskolor – Polimoda i Florens – och även tagit en masterexamen i modedesign vid textilhögskolan i Borås. Sofia Mollberg har redan utmärkt sig i internationella sammanhang, bland annat genom att ha kommit till semifinal i designtävlingen H&M Fashion Awards för unga designstudenter.

Humle Rosenkvist är född 1994 och uppvuxen i Helsingborg. En första soloutställning i RumEtt på Dunkers kulturhus stärkte viljan och drivet att arbeta med konst. Humle Rosenkvist har avlagt kandidatexamen i fri konst vid Tromsö konstakademi. Hennes verk har valts ut till prestigefulla utställningar i internationell konkurrens, bland annat till höstutställningen på Kunstnerernas hus i Oslo.

Så här säger kulturnämndens ordförande Cecilia Engström:

– Det är en förmån för Helsingborg att få lov att ha så många framgångsrika kulturutövare. Conny Palmkvist har gjort en betydelsefull insats för Helsingborgs kulturarv och lyft fram tidigare okänt historiskt material om flyktingtransporterna över Öresund under andra världskriget. Jag vill verkligen rekommendera hans bok Sundets röda nejlikor som också har fått lysande recensioner. Sofia och Humle är två unga och professionella kulturskapare. De är kända av helsingborgarna men har också redan utmärkt sig i internationella sammanhang. Båda två visar upp, förutom stor talang, också ett stort driv. Som ordförande är jag stolt och glad över att få dela ut dessa priser och vi i kulturnämnden kommer följa alla tre konstnärskap med stort intresse.

Foto från vänster: Conny Palmkvist: Mikael Tannus; Humle Rosenkvist: Gustav Sjöberg; Sofia Mollberg: Daniela Ferro

Lämna en kommentar