Helsingborgs stad skrämmer barn…

HW
Henrik Wilhelmsson

Men bara under höstlovet! Gillar dina barn kalla kårar längs ryggraden? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa och kollar in vår fullmatade artikel med höstlovets kusligaste aktiviteter för barn och unga i Helsingborg.

Det spökar på stadens kulturella boningar. Under en hel vecka kommer gastar, väsen och en och annan obehaglig gengångare att synas, men framför allt höras, lite extra på Fredriksdal, bland böckerna på biblioteket, i Kärnans trapphus och bakom de stängda dörrarna på Dunkers kulturhus. Bara för de modiga!

Fredriksdal En hiskelig historia Den 27 oktober händer det otäcka saker inne på Fredriksdal. Följ med på en spännande, och hiskelig, resa tillbaka till 1896 och vandra längs samma mörka stigar som familjen Ståhles spårlöst försvunna informator Elias och barnjungfru Anna. Nackhåren reser sig när godsets anställda berättar om spöken som synts i husen och längs stigarna inne på friluftsmuseet. En hiskelig historia tar 75 minuter och är för dig som inte är alltför lättskrämd, helst 12 år och uppåt. Vågar du? När: fredagen 27 oktober, klockan 18.00–20.45 (avgångar varje kvart). Pris: Biljettpris 140 kronor per vuxen och 50 kronor för unga till och med 18 år. Förköp via ticketmaster.se Väsenvandring När mörkret har tagit sig in på Fredriksdal smyger sig väsen ur den svenska folktron fram ur buskarna, de gamla husen och även upp ur den konstgjorda lilla havsviken. Runt gårdarna smyger vättarna och kanske tittar även Skogsrået ut mellan träden vid Fredriksdals herrgård… Väsenvandring är ett spännande äventyr på Fredriksdal för modiga barn från sex år och uppåt. Vi träffas vid huvudentrén. Avgångar mellan klockan 17.00–20.00. Väsenvandring tar cirka 60 minuter. När: tisdagen 31 oktober och onsdagen 1 november, klockan 18.00–20.00. Pris: Biljettpris 140 kronor per vuxen och 50 kronor för unga till och med 18 år. Förköp via ticketmaster.se

Kärnan Höstlov på Kärnan – Dunkla vrår och dramatiska berättelser Vågar du ta dig uppför Kärnan efter mörkrets inbrott? Under höstlovet har Kärnan öppet extra för barn i Helsingborg. Följ med på en spännande tur och lyssna på kusliga historier om pirater och spöken medan vinden tjuter utanför fönstren. Samla mod och undersök tornets mörka vrår och alla skrämmande rum hela vägen från entréplan till takterrassen. Väl uppe på toppen tittar du ut över Helsingborg och alla ljus i mörkret. Glöm inte att klä dig varmt! Det är kallt i Kärnan (även om filtar kommer att finnas på plats).

När: 30-31 oktober och 1 november, klockan 19.00 till ca 20.00/20.15 Pris: Biljettpris 70 kronor för barn (10-12 år). Inga vuxna får följa med. Förköp via ticketmaster.se eller på Dunkers kulturhus. Boka era biljetter redan i dag. Begränsat antal biljetter.

……………………………………..

Dunkers kulturhus Dunkers efter stängning Vågar du gå in i mörkret? Är du modig som ett lejon? Bra! För då behöver personalen på Dunkers kulturhus din hjälp! Men det blir förstås lite rysligt, bara så du vet. I utställningen ”På gränsen” händer det underliga saker när lamporna har släckts och dörrarna stängts. Personer som en gång i tiden var i livet har återvänt och berättar nu hur det var att leva i Helsingborg förr i tiden. Men de är ovanligt stökiga och det låter mycket mer från utställningen än det brukar. Hur är det möjligt? Är du modig nog att hjälpa personalen lösa mysteriet? För barn mellan 9-12 år är ficklampan din bästa vän, då föräldrarna inte följer med in i mörkret…

När: söndagen 29 oktober, klockan 18.00 och torsdagen 2 november, klockan 20.00. Var: Dunkers kulturhus Pris: Biljettpris 70 kronor. Du köper biljett i Dunkers entré, begränsat antal platser.

Kreativt kaos & höstmys Under höstlovet förvandlas RumEtt till en kreativ studio där ungdomar i åldrarna 15-25 år har möjlighet att skapa, tänka och umgås. Och i sedvanlig ordning är det förstås fri entré.

Vad kan man då skapa i vårt mysiga, kreativa höstkaos? Jo, allt från snygga tavlor att hänga på väggen, armband och även något stickat (kanske en halsduk eller ett par vantar?). Det finns också möjlighet att sy ihop en riktigt otäck halloween-dräkt. Lämnar du kreativiteten hemma finns RumEtts duktiga personal på plats för att inspirera och uppmuntra till storverk. 

När: 29 oktober – 4 november (tisdag – fredag 13.00-20.00 & lördag 13.00-17.00) Var: Dunkers kulturhus, RumEtt Pris: alltid fri entré till RumEtt

Film i RumEtt: Bram Stoker´s Dracula Filmregissören Francis Ford Coppola släpper in Dracula på Dunkers kulturhus på halloween. Tisdagen 31 oktober klockan 17.30 visas Bram Stoker´s Dracula på storbildsskärm i RumEtt.

I den erotiskt laddade skräckfilmen Bram Stoker´s Dracula färdas Dracula (Gary Oldman) till London under 1800-talet för att förföra en ung skönhet som råkar vara en kopia av en kvinna han förlorade för 400 år sedan. Dracula förtrollar den unga kvinnan och tar henne med sig tillbaka till Transsylvanien för att hon ska spendera evigheten tillsammans med honom. Något som hennes fästman (Keanu Reeves), deras vänner och Dr. Van Helsing (Anthony Hopkins) inte är lika förtjusta i. Jakten på Dracula tar sin början…

Filmen rekommenderas från 15 år. Visningen sker i RumEtt på Dunkers kulturhus och är gratis.

När: 31 oktober, klockan 17.30 Var: Dunkers kulturhus, RumEtt Pris: alltid fri entré till RumEtt

Teatersminkning Under höstlovet håller Kulturskolan öppet på Dunkers kulturhus. Arrangemangen är både många och intressanta. Men för att kvala in i den här artikeln gäller det även att innehållet ska vara lite obehagligt. I aktiviteten ”Teatersminkning” låter vi halloween inspirera till otäcka karaktärssminkningar.  

Den här aktiviteten är för dig mellan 10-14 år. Köp biljett till evenemanget på Ticketmaster.se eller i Dunkers biljettcentral. Har ni några frågor gällande aktiviteten går det bra att mejla dessa till helsingborgskulturskola@helsingborg.se

När: 30 oktober, klockan 13.00–15.00 Var: Dunkers kulturhus Pris: 100 kronor per person

Film i RumEtt: Låt den rätte komma in Under höstlovet visas den svenska skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” på Dunkers. Filmen handlar om Oscar, en mobbad 12-åring från Blackerberg i Stockholm. Varje skoldag är en mardröm för Oscar. Men så en dag träffar han en nyinflyttad flicka som heter Eli. Det visar sig att hon inte är som alla andra: hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att överleva måste hon dricka människors blod. Dessutom kan hon inte komma in i ett rum utan att först bli inbjuden. Eli är en vampyr.

Låt den rätte komma in hade premiär 2008. Filmen har mottagit flera fina priser och utmärkelser. För regi står Tomas Alfredsson, efter originalmanus av Ajvide Lindqvist. Filmen rekommenderas från 15 år. Visningen sker i RumEtt på Dunkers kulturhus och är gratis.

När: 3 november, klockan 17.30 Var: Dunkers kulturhus, RumEtt Pris: alltid fri entré till RumEtt

……………………………………..

Biblioteket 

Spökfest med IT-verkstad – 30 oktober kl. 13.00–15.00 Spökfest på biblioteket där du kan träffa ”Vita frun”, gå på vandring i spökmagasinet och testa Green screen i spökenas värld. På schemat står även spökpyssel, spökfika och spöktävling. För barn 6-12 år. Barnavdelningen.

Blodet droppar – 31 oktober kl. 10.00–11.00 Gillar du otäcka berättelser? Kom till biblioteket och lyssna på kusliga spökhistorier och följ med på en tur i Spökmagasinet! För barn 6-8 år. Barnavdelningen. Föranmälan, begränsat antal platser.

Spökhistorier på arabiska – tisdagen 31 oktober kl. 11.00–12.00 Kusliga spökhistorier på arabiska med Iptisam. Det blir även en tur i Spökmagasinet! För barn 7-12 år. Barnavdelningen. Föranmälan, begränsat antal platser. Blodet isar – tisdagen 31 oktober kl. 14.00–15.00 Kom och lyssna på skräckberättelser ur ”Onkel Montagues spökhistorier”. Efteråt blir det en kuslig tur i Spökmagasinet. För barn 9-12 år. Barnavdelningen. Föranmälan, begränsat antal platser.

Gastar och gengångare – 2 november kl. 10.00–11.00 Skrämmande spökhistorier med Per Gustavsson. För barn 7-12 år. Barnavdelningen. Föranmälan, begränsat antal platser.

Scooby-Doo och Vinterspöket – fredagen 3 november kl. 10.00–11.15 Kom och titta på spökfilm med Scooby-Doo. För barn från 6 år. Barnavdelningen.

Bokfika med spöktema – fredagen 3 november kl. 14.00–15.00 Det finns många bra spök- och skräckböcker. Vi fikar och pratar otäcka böcker. För barn från 8-12 år. Barnavdelningen.

……………………………………..

Idé A Drottninghög

Pyssel inför Halloween – 27 oktober kl. 15.00–16.00 Under höstlovet pysslar vi på temat gastar och oknytt tillsammans med Andrea. För barn 6-12 år. Föranmälan till biblioteket.

Pyssel inför Halloween – 30 oktober kl. 13.30–14.30 Under höstlovet pysslar vi på temat gastar och oknytt tillsammans med Andrea. För barn 6-12 år. Föranmälan till biblioteket.

Filmvisning: Scooby-Doo och Vinterspöket – 1 november kl. 10.30–11.45 Kom och titta på spökfilm med Scooby-Doo. För barn från 6 år.

Halloweenfest – 1 november kl. 18.00–20.00 Årets läskigaste (och roligaste) fest! Alla är välkomna – spöken, gastar och till och med hela familjen! Ingen föranmälan krävs. Ni får gärna klä ut er i era hemskaste halloween-dräkter! Samarrangemang med Multiteket. För barn från 6 år.

Gastar och gengångare – 2 november kl. 10.00–11.00 Per Gustavsson kommer till Idé A och berättar otäcka spökhistorier. För barn 7-12 år. Föranmälan till biblioteket.

……………………………………..

Elinebergs bibliotek Spökpyssel – torsdag 2 november kl. 10.00–11.30 Även spöken behöver pynt och läbbiga armband. En otäck pysselförmiddag på Elinebergs bibliotek. För barn 7-12 år. Föranmälan till biblioteket.