Helsingborgs stads kulturstipendier 2020

TE
Tommy Esbjörnsson

Helsingborgs stads kulturstipendier 2020 tilldelas musikalartisten Alma Bengtsson och dansaren Albin Yttergren

Helsingborg vill stödja unga människor som valt ett yrke inom kulturens värld. Därför delar kulturnämnden ut stipendier för insatser inom just kulturområden.
Kulturstipendiet är en hjälp och uppmuntran till fortsatt konstnärligt skapande för unga personer. Stipendierna delas ut till personer som är födda eller bosatta i Helsingborg eller vars verksamhet har anknytning till staden.
Prissumman beslutas av kulturnämnden och kan utdelas i form av ett eller flera stipendier. I år delar nämnden ut två stipendier till musikalartisten Alma Bengtsson och till dansaren Albin Yttergren.

Motiveringarna detta år lyder:

Alma Bengtsson
Musikalartisten Alma Bengtsson tilldelas Helsingborgs kulturstipendium 2020 för sin scenkonst. Alma är född 1998 och uppvuxen i Helsingborg. Den första kontakten med musiken fick Alma via kulturskolan, först som valthornist, sedan som sångerska. Fascinationen för sånggestaltning ledde henne vidare till musikalgenren. Under tiden på Lunds dans- och musikalgymnasium blev det utöver sångundervisning i skolan, mycket körsång. Tillsammans med barbershopkören Pearls of the Sound var Alma med och sjöng hem ett VM-guld i Las Vegas 2016.

Alma är stark på alla de tre ben som krävs för att bli en allround musikalartist; vokal teknik, skådespeleri och dans. I år tar hon examen från högskolan för dans och musikal i Göteborg och kommer där spela en av huvudrollerna i årets slutproduktion. I stenhård konkurrens med flera hundra utbildade musikalartister knep Alma dessutom rollen som Svetlana i Chess Helsingborg 2020.

Alma Bengtsson är en talang för framtidens musikalscener – det är med spänning Helsingborgs kulturnämnd kommer följa henne.

Albin Yttergren
Albin Yttergren tilldelas Helsingborgs kulturstipendium 2020 för sin dans. Albin är hårdrockaren som gick över till balett. Född 1996 och uppvuxen i Helsingborg började han spela fiol på kulturskolan redan som femåring. I tonåren blev det gitarr och hårdrock med spelningar på The Tivoli och Jutan.

Under gymnasietiden på Nicolaiskolans musiklinje spelade Albin huvudrollen i Eld och djupa vatten på Helsingborgs konserthus. Studierna fortsatte på Markaryds folkhögskola och musikalutbildningen Show och musikal. Här öppnades en ny värld för Albin. En värld där man kan kombinera sång, dans och teater. I stenhård konkurrens antogs Albin till Balettakademin i Göteborg 2017 där han tar sin examen i år. Albin har dansat i ett flertal musikaler på olika platser i Sverige. I år har vi kunnat se honom i Äppelkriget på Helsingborg stadsteater.

Det är en glädje för Helsingborgs kulturnämnd att så här i början av Albin Yttergrens karriär som dansare belöna honom med ett av årets kulturstipendium.

De två stipendiaterna erhåller vardera 50 000 kr.

Minnespriset delas ut vid en sluten, icke publik ceremoni 4 juni 2020.

Lämna en kommentar