Helsingborgsspexet 2017 kastar loss

HW
Henrik Wilhelmsson

Mellan 7-11:e april bjuder Helsingborgsspexet välkommen ombord på det mytomspunna fartyget Titanic. Under de fem avgångarna i Dunkers teatersal bjuds det på skratt och fars för såväl första, andra och tredjeklassens passagerare. Ett spex är närmast en hörnsten för den svenska humorscenen, det är amatörteater med historisk anknytning och det är genom just studentspex som några av landets mest lyckade komiker har odlats fram. Hipp hipp är förmodligen den mest kända framgångssagan. Men här i Helsingborg har vi vår egen närodlade humor av högkaratig kvalité. Helsingborgsspexet är en fristående förening som står med rötterna i Campus studentkultur. Med stort hjärta har föreningen snart premiär för ännu en pjäs. Idén till 2017 års spex kläcktes ombord på en tura under maj 2016.  – Att ta sig an just Titanic kändes rätt. Det är en båt och en historisk händelse som alla känner till, menar manuschef Julia Johansson. Ingen har missat atlantkryssarens tragiska öde. Hon rände in i ett isberg för över 100 år sedan och resten är som sagt historia. Årets spex Titanics undergång eller Havet är djupt riktar istället sitt fokus på livet före olyckan och passagerarna ombord. I centrum står ett överklasspar och en rad spännande karaktärer som omger och gör anspråk på deras romans. Karatärerena är fiktiva tolkningar och en kavalkad av dysfunktionella relationer är att vänta på vägen till Amerika. Utöver detta är igenkänningsfaktorn stor. Det är ett studentspex där det skämtas högt och brett om Torsdagsklubben och ingenjörsstudenterna. Plats på scen tar sig även den numera legendariska spextunnan, ett oljefat som är med varje år.  I fjol lockade spexet storpublik. Den sista föreställningen är en så kallad slasqueföreställning. Vad som helst kan hända och det som händer på en slasqueföreställning stannar på en slasqueföreställning, men i fjol så varade den i över tre timmar. Repetitioner sedan december

Årets spex involverar ett 20-tal personer som har roligt tillsammans och gör detta ideellt. Repningarna har pågått sedan i december och i skrivande stund finslipas det på detaljerna. – Jag har tänkt så mycket på allt det här och ser verkligen fram emot premiären, det ska bli så roligt! Magkänslan säger att det här blir ett bra spex, säger regissör Louise Johansson.

Vad? Helsingborgsspexet 2017 – Titanics undergång eller Havet är djupt När? 7-11:e april Var? Dunkers kulturhus konsertsalen Pris? 70 kr med Kulturkortet eller student (120 kr ord pris) Speltid: ca 2,5 timmar Paus: Ja Onumrerade platser Föreställningstider är: Fre 7/4 kl 19:00 Lör 8/4 kl 19:00 Sön 9/4 kl 16:00 Mån 10/4 kl 19:00 Tis 11/4 kl 19:00 (Observera att detta är slasqueföreställningen)