Historien får liv är tillbaka

Fideli Österström
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Nu är det 12 år sedan Fredriksdal museer och trädgårdar började med vad som kom att bli mycket uppskattade teaterguidningar. Och de fortsätter givetvis i år igen. Teaterguidningen heter Historien får liv och i år är det kärlekstema.

Fredriksdal står för idé och produktion och väljer varje år ut ett nytt tema, en ny röd tråd som har anknytning till viktiga historiska händelser i Helsingborg och på Fredriksdal men också i världen runt hamnstaden. Ett exempel är när Fredriksdal museer och trädgårdar, 2018, firade 100-års jubileum och man gjorde teater av Gisela Trapps liv. I år bygger däremot storyn på fyra olika kärleksöden och har därför fått namnet Det talas om kärlek.

Projektledaren Charlotte Alheim och grovmanusförfattaren Åsa Hässlekvist har varit med ända från början och ganska snart kom Mari Lindh in i bilden med kostym och rekvisita. Alla tre arbetar på Fredriksdal. Efter varje avslutad säsong börjar Charlotte och Åsa att fundera på nästa års Historien får liv. Med hjälp av antikvarier från Kulturmagasinet plockas intressant källmaterial fram för de årtal och tidsperioder som duon valt för nästa år.

Genom åren har Fredriksdal samarbetat med olika regissörer och dramaturger. För fjärde året i rad har musiken och dansen fått en större roll i teaterguidningen. Detta tack vare koreografen och regissören Sara Ekman och filmmusikkompositören Ola Simonsson.

Det talas om kärlek
I år får ni följa med brevbäraren på en postrunda genom århundranden. Rundan börjar i 1700-talets Helsingborg, en stad hårt drabbat av krig. Därefter tar tidsresan dig till samma stad förvandlad av industrialismens optimism och framtidstro. Vidare till en stad som kämpar med ransonering. Och till sist får du besöka ett färgglatt 1980-tal. På varje plats överlämnas ett brev som talar om kärlek. Politisk kärlek, praktisk kärlek, oväntad kärlek och kärlek med förhinder.

Läs mer här.

Lämna en kommentar