Historisk höst på Dunkers

TE
Tommy Esbjörnsson

Höstens tre lokalhistoriska föredrag handlar om de som förblivit osynliga, om en kontroversiell hårprydnad och om världskrigens matransoneringar ledde till bättre hälsa.
Onsdag 22 september blir det en stor lokalhistorisk dag med kulturarvsföreningar, dramatiserade vandringar, visningar, workshops, föredrag och filmvisningar.

De obesuttnas kulturarv och fattigdomens arkeologi
onsdag 4 september 18.30
Martin Hansson, universitetslektor i historisk arkeologi, berättar mer om projektet som synliggör de människor som inte fått någon plats i historieskrivningen. Det är allt från torpare och backstugusittare till städernas arbetare, som levde under dåliga och osäkra villkor. Dessa människor lämnade inte många spår efter sig, varken i de arkeologiska fynden eller i arkiv och kartor.

Fontangen – en berättelse om mode och stöld
onsdag 2 oktober 18.30
Fontangen, en hårprydnad, var ett omstritt franskt modeplagg i stormaktstidens Sverige. Den var hatad av prästerna och älskad av kvinnorna. I det här föredraget berättar historikern Solveig Fagerlund om en stöld av en fontang i Köpenhamn som fick stor inverkan på det sociala livet i Helsingborg under vintern 1705.

Mat – en krigisk historia?
onsdag 6 november 18.30
Historikern och journalisten Folke Schimanski berättar mer om livsmedelsförsörjningens avgörande roll under de båda världskrigen. Utsvältning användes som vapen men det har också diskuterats att en del människor fick bättre hälsa då de tvingades äta mindre kött, fett och socker.

De lokalhistoriska föredragen sker i samarbete med Helsingborgs Museiförening och Studiefrämjandet
Entré: 80 kronor, Kulturkortet 40 kronor. Museiföreningens årskort: fri entré

Lokalhistorisk dag på Dunkers kulturhus
söndag 22 september 10.00 – 17.00
En dag för den som är nyfiken på Helsingborgs historia. Dunkers kulturhus håller öppet hela dagen för att prata, visa och göra historia. Vad sägs om föredrag om kristidsmat eller Maria Zoega? Eller att lära känna staden med hjälp av Kvinnokartas stadsvandringar? Eller att uppleva utställningen På gränsen med hjälp av Henrik Valentins och Elin Kortesalmis dramatiserade vandringar?
Dagen innehåller också representanter från en rad lokala museer och föreningar som intresserar sig för Helsingborgs historia. Släktforskare hjälper besökaren att leta efter sin egen släkts historia. För alla med barnasinnet i behåll och med tillräckligt med mod finns det chans att delta i en skelettworkshop. Allt har fri entré.

Ett axplock ur dagen:
Dramatiserades vandringar 11.00, 14.00 i den lokalhistoriska utställningen På gränsen.
Visningar 10.30, 12.15, 15.15 i På gränsen.
Film i RumEtt, rullande, Se till mig som liten är, om en flickas uppväxt i Helsingborg för 100 år sedan.
Benworshop med riktiga osteologer.
Föredrag, bland annat om Maria Zoega.
Stadsvandringar med Kvinnokarta 13.00, 16.00.
Släktforskning i Utsikten.
Torg för föreningar, museer och institutioner som jobbar med lokalhistoria.

Lämna en kommentar