Historiska byggnader på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Ett besök på Fredriksdal museer och trädgårdar är mer än natursköna promenader och fågelsång. Det är också en resa genom tid och rum där du kan upptäcka historiska byggnader med halmtak, en herrgård från 1700-talet och ströva genom ett helt stadskvarter från gamla Helsingborg.

Det finns ungefär 50 historiska byggnader innanför Fredriksdals gröna häckar. Det betyder mer eller mindre att här finns tillräckligt många för att täcka upp ett par hundra år i tiden. Den första byggnaden som besökarna brukar lägga märke till är den vita herrgården. Bara en kort promenad från huvudentrén dyker den plötsligt upp, som ett vackert hjärta i Fredriksdals gröna omgivningar. Herrgården har anor från sent 1700-tal och när man tar steget över tröskeln känner man sannerligen av de historiska vingslagen i huset och rummen som speglar den svunna tiden.

Ett lika populärt besöksmål på Fredriksdal är stadskvarteret. Få är nog de besökare som inte promenerat längs kullerstensgatorna och njutit av gamla Helsingborg. Här hittar du korsvirkesgårdar, mysiga små gränder, verkstäder och butiker som de såg ut förr. I stadskvarteret finns prästgården, Erica modehus, Strömnäsgården, Hedströms diversehandel, utställningen Kaffestunden, Apoteket Kärnan, Martha P:son Hennings läkarpraktik, Lindbergs gördelmakeri, Ernst Anderssons handskfabrik, Thor Winetts rak- och frisörsalong samt den gamla korvkiosken Olympiagrillen.

Och när vi nu ändå befinner oss i trakterna måste vi nämna något om Fredriksdalsteatern. Den här gamla friluftsteatern såg dagens ljus 1927 och är förmodligen den plats på hela området som skakat fram flest antal skrattsalvor och applåder under åren. Unikt för teatern är att den är byggd som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild. Platsen omges av höga häckar med lind och avenbok.

Inte långt ifrån herrgården finns den stora ladugården, där Fredriksdals djur kacklar, bräker och råmar om allt möjligt under vinterhalvåret. Ladugården är platsen du ska besöka om du gillar gamla stenbyggnader. Både ladugården och tillhörande vagnslider är byggt i tegel och har också röd korsvirkesstomme. Den enorma logen viskar om vilka enorma skördar som Fredriksdals marker producerade en gång i tiden. Bara några metrar från ladugården hittar du det gamla boningshuset, som i dag är nytt hem till Fredriksdals trädgårdskafé med tillhörande godsaker. På samma område hittar du även herrgårdens flygelbyggnader. Intressant är att herrgården med stall och flygelbyggnader blev en lantegendom under 1800-talet.

För dig som är nyfiken på gamla byggnader är Ågård också värd ett besök. Den här gamla gården har en intressant historia och har stått på Fredriksdal sedan invigningen 1923. I början av 1800-talet låg den invid Lagan men plockades ner 1920 och fraktades via järnväg till Helsingborg.

På Fredriksdal hittar du också Lillarydsgården. Den här jättegamla byggnaden är en trelängad gård med anor till mitten av 1600-talet. Den gamla gården består av bostad, loge och stall. Ett besök till Lillarydsgården är verkligen som att göra en tidsresa till en tid då byggnader hade höga trösklar och lågt i tak. När man går på rundvandring i bostadshuset får man en bra inblick i hur livet var förr när man la halm på golvet för att göra det mer ombonat och varm.

I närheten av Lillarydsgården finns tre byggnader som alla har spelat en viktigt roll för försörjning på landsbygden. I benstampen framställde man benmjöl till åkrarna med hjälp av vattenkraft och i just den här byggnaden fanns det även en kvarn för malning av säd. Den andra byggnaden är skvaltkvarnen. En kvarn som bara kunde användas när det fanns tillräckligt med vatten för att driva malhjulet. Den tredje byggnaden i trion är timmersågen. En för sin tid högteknologisk anläggning som användes i småskalig drift.

Och på tal om kvarnar är det nästan omöjligt att missa Ringstorps kvarn, som faktiskt var i bruk till så sent som 1914. Kvarnen stod från början på Ringstorp i Helsingborg men flyttades till Fredriksdal under åren 1929-1931. Ringstorps kvarn är en så kallad Holländare och består av tre våningar. Kvarnen är i bra skick och gör sig extra bra på bilder medan solen går ner över ängarna där den står.

Om du gillar öl ska du inte missa den gamla malt-torkan. I den torkades malt som användes i tillverkningen av svagdricka och öl. Malt-torkan som står på Fredriksdal är troligen byggt i slutet av 1700-talet och var den sist bevarade i Luggude härad.

På Fredriksdal hittar du även två gamla smedjor. I den ena tillverkades bössor och i den andra var det mer traditionell arbete som utfördes. Bössmedjan tillhörde Ågård och är placerad bara en liten bit från gården. Än i dag används den mer traditionella smedjan, Harlyckesmedjan, av besökande smeder.

Sist och minst (till storleken sett) är Lusthuset. Det är över 200 år gammalt, även om det bara har stått på plats i Engelska parken på Fredriksdal sedan 1939. Av alla gamla byggnader är Lusthuset det absolut mysigaste, särskilt under vår- och sommarsäsongen då det är inbäddat i grönska. Missa inte den vackra takmålningen på insidan, bara den väl värd ett par stjärnor och ett besök eller två.

Vad: Historiska byggnader på Fredriksdal
När: Året om
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år, ordinarie entré 80-100 kronor beroende på period (fri entré fram till 8 april)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev