Historiskt Kulturkort-samarbete över Sundet

HW
Henrik Wilhelmsson

Nu tar Kulturkortet klivet över Sundet. Från och med vecka 8, sportlovsveckan, ingår Danmarks Sjöfartsmuseum, M/S Museet for Søfart i Helsingör i Kulturkortet. Mellan den 18 och 26 februari är det helt gratis inträde för dig med Kulturkoret. Därefter får du som innehavare hela 50 procents rabatt på inträdet. Nu kan vi bli svenska Kulturtanter i Danmark – det är kaerlighed!

Helsingborg och Helsingör är världens äldsta vänorter med anor från 1838. Och vi arbetar idag inom flera områden för att öka resandet mellan städerna, med visionen om en mer sammanbunden stad. Och samarbetet över Sundet har pågått genom bland annat kulturen och skolor under en lång rad år. Nu tas ytterligare ett grepp kring samarbete mellan Helsingborg och Helsingör när M/S Museet for Søfart från vecka 8 ingår som en samarbetspartner till Kulturkortet. Du som Kulturtant och stolt innehavare av ett Kulturkort får 50 procents rabatt på inträdet på muséet.

– Vi er rigtig glade for at være blevet samarbejdspartner på Kulturkortet, og  vi ser verkligen fram emot det här samarbetet och att se massor av svenskar här i Helsingør på M/S Museet for Søfart, säger Ulla Töfte, vd på muséet.

Mer nöje för samma kulturpengÄven vi som ansvarar för Kulturkortet ser fram emot att bryta danska mark. För dig med Kulturkort ger det ett ännu större mervärde utöver gratis inträde på bland annat Fredriksdal, Dunkers, Kärnan och Sofiero samt rabatter på evenemang på diverse lokala platser som till exempel Konserthuset, Stadsteatern, The Tivoli, Idrottsmuséet och Rockbåten.

– Vi är så glada över vår nya samarbetspartner med M/S Muséet för Sjöfart genom Kulturkortet. Det går helt i linje med det samarbete vi har seden många år tillbaka, för utveckling och kultur mellan de båda städerna, säger kulturdirektör Bibi Hidén.

Gratis och guidning som erbjudandeVi drar igång med ett tok-öppnings-erbjudande: mellan den 18 och 26 februari får du med Kulturkort helt gratis inträde till M/S Museet for Søfart. Och under helgerna 18-19 februari samt 25-26 finns möjlighet att följa med på en gratis guidad tur för familjer på svenska – nämligen med Kapten storm och hans papegoja Diego. Under turen får du prova på de klassiska sjömansuppgifterna: bland annat att lära dig navigera och att knyta en knop på sjömansvis. Du bjuds på skeppsskorpor för att dämpa den värsta hungern, och i slutet av turen får alla matroser en stämpel i sjömansboken som bevis på att du klarat resan. Du kan även delta i den stora råttjakten i utställningarna. Svarsformulär och kikare till råttjakten lånar du i butiken, där du också bokar dem guidade rundturen. Turen tar cirka 30 minuter och startar klockan 13.

Arkitektur, historia och välsmakande krubbSå, sportlovet är räddat. Det är bara att boka in en klassisk färjetur över Sundet och knalla bort till M/S Muséet för Sjöfart och ta del av den fina arkitekturen i de gamla torrdockorna i hamnen i Helsingör och botanisera bland den historiska och klassiska utställningen om dansk sjöfart – där den separata utställningen Sex and the Sea ingår. Och väl fylld av kultur kan du med fördel svänga inom restaurangen som har ett jäkla schyst utbud av mag-mys i både fast och flytande form.

Vad: Kulturkortssamarbete med rabattVar: M/S Musét för Sjöfart i HelsingörNär: Gratis inträde 18-26/2, därefter 50% rabatt. Erbjudandet gäller endast för dig med Kulturkort. (Åker du över med någon utan Kulturkort får denne 20% rabatt mot uppvisande av Scandlinesbiljetten. Erbjudandena kan INTE kombineras).Mer läsning: Läs mer här om M/S Museet for SøfartLäs mer här om HH-samarbetet