Historiskt örongodis via KM-podden

PS
Paul Svensson

Kulturmagasinet i Helsingborg tar inte bara hand om tidens skatter till Helsingborgs museer för framtida generationer. De har också en massa spännande historier i sina valv och en stor förkärlek för historiska berättelser. Om några av dessa kan du lyssna mer på i Kulturmagasinets podcast-serie som finns att ladda ner gratis via Kulturmagasinets webbplats.

Namnet på podcasten är KM-podden och det är Anna Bank och Pelle Johansson från Kulturmagasinet som driver den. Varje avsnitt bygger på ett speciellt ämne och i skrivande stund finns det fyra episoder att lyssna på. De tre första avsnitten är mellan 30-40 minuter långa medan det senaste avsnittet klockar in på hela 56 minuter historiskt örongodis. Till varje avsnitt bjuder man in en eller flera sakkunniga gäster som pratar om ämnet tillsammans med poddens värdar. KM-podden är både lärorik och underhållande och precis som Helsingborgs museers samling är variation ett nyckelord i produktionen.

Visste du till exempel att det var en helsingborgare, Fredrik Borg, som för första gången väckte frågan om allmän och jämlik rösträtt i regeringen 1917? Eller att man förr i tiden ansåg mytomspunna gårdstomtar som en del av familjen och att filmindustrin befann sig i en allvarlig kris på sjuttiotalet? Det är omöjligt att veta allt, men genom att lyssna på KM-podden har du i alla fall en möjlighet att bättra på kunskapen om både det ena och det andra. I avsnitt två får du till exempel reda på att 1919 togs ett beslut att också kvinnor skulle få rösta i riksdagsvalet i Sverige.

Vem riktar sig då KM-podden till i första hand? Tveklöst till dig som gillar historia och berättelser. I grund och botten är det historia man pratar om, även om det görs i modern tappning med glimten i ögat, intressanta diskussioner, gäster och spännande uppläsningar. Än så länge har KM-podden tagit sig an ämnen som skräckfilmer från sjuttiotalet, 100 år av demokrati, svenska väsen och nu senast handlade podden om krishantering och hur du med väldigt små medel kan förbereda dig när krisen verkligen kommer och knackar på din dörr.

Just variationen är en av styrkorna med podden. Det mobila formatet en annan, som tillåter dig att lyssna på poddcast-sändningarna samtidigt som du gör något helt annat. En podcast kan du lyssna på när du arbetar, är ute och promenerar med hunden, tränar eller laddar om de fysiska och mentala batterierna under en skön filt i soffan en gråmulen söndag.

Hur går du då till väga för att lyssna på KM-podden? Det är busenkelt och allt som behövs är att du surfar in på kulturmagasinets webbplats. Här kan du lyssna direkt antingen via datorn, mobilen eller surfplattan. Du behöver inte ladda ner något extra verktyg eller ens en app för att ta del av berättelserna. Tryck bara på play och lyssna när historien kommer till liv än en gång.

Vad: Historisk podcast
När: När du själv känner för det
Var: Kulturmagasinets webbplats
Pris: Kulturmagasinets podcasts är gratis att lyssna på

Lämna en kommentar