Hjärtevärmande babyboom under våren

PS
Paul Svensson

Det råder härlig babyboom på Fredriksdal museer och trädgårdar just nu. Totalt har elva små nykomlingar sett dagens ljus under våren och såväl rödkullakorna som fåren och getterna har fått tillökning i stallet och i hagarna. Passa på att säga hej till dem när du är på plats.

Lilian (modellen här ovan) är en av elva nykomlingar på Fredriksdal museer och trädgårdar just nu. Och hon är så söt att det ilar i tänderna. Lillian är av rasen värmländskt skogsfår och hon är i gott sällskap i år. Hittills har fåren fått sju lamm, varav en av tackorna fått trillingar. De nya lammen heter Anders, Allan, Astrid, Gunilla, Gunvald, Lilian och Maja-Linnea. De sju lammen går att se några timmar varje dag när de släpps ut i rasthagen tillsammans med sina mammor. Här kan de leka och busa med varandra och njuta av det fina vårvädret. Och inom kort blir de dessutom åtta stycken, då man väntar på att den sista tackan i flocken ska lamma.

Hos rödkullakorna har beståndet ökat med de två tjurkalvarna Hilding och Rasmus samt kvigkalven Signe. Just nu befinner sig de tre nya kalvarna inomhus i stallet, men det går att kika på dem när dörren vid gödselstacken står öppen. Här är de trygga tillsammans med sina mammor i väntan på att det saftiga betet i hagarna ska växa till sig.

Även hos Göingegetterna har det blivit tillökning. Den lille bockkillingen Frej är söt som få och går med de andra getterna i en stor box i stallet. De har tillgång till en fin rastgård utomhus. Passa på att säg hej till Frej när han är ute och tittar sig omkring.

De nya djuren tillhör alla sällsynta lantrasdjur som har en fristad på Fredriksdal museer och trädgårdar. De nya djurungarna är av raser som inte längre har en naturlig plats i lantbruket och därför riskerar att utrotas. På Fredriksdal får de sällsynta raserna en chans att återhämta sig och en plats både i historien och i framtiden.

Vad: En ny generation sötnosar
När: Nu
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 80 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar