Höganäs museum och konsthall

PS
Paul Svensson

På Höganäs museum och konsthall kan du njuta både av konstutställningar och en av Sveriges största och finaste keramiksamlingar. Den här sommaren visas flera utställningar och här finns också historiska samlingar om allt från forntid och industrialism till fotografier och växter. Med Kultursommarkortet och Kulturkortet är det fri entré hela sommaren.

I Höganäs museum och konsthall finns det mycket intressant att titta på. Utbudet är stort och här hittar du historiska samlingar, tjusiga keramikarbeten, en konsthall som levererar högkvalitativ konst och i galleriet finns det även plats för lokalt förankrade konstnärer. Och en våning ner finns Åke Holm-hallen med keramik från 1700-talet och fram till 1960- och 1970-talen. Att Höganäs är en keramikbyggd återspeglas sannerligen i verken och utställningarna.

Och att Höganäs är en gammal gruvort utgör själva grunden i att det finns en keramisk tradition i Höganäs. Detta har man förstås tagit tillvara på i museet och i källaren finns en permanent utställning som är formad som en konstgjord gruva och som visar hur det kunde ha sett ut i alla de mil av gruvgångar som finns under marken i och runt Höganäs. Kanske hittar du till och med ett dinosauriefotspår här nere. Längst in i gruvan finns också gruvbion som visar två olika filmer.

På plats i Höganäs museum och konsthall finns också de permanenta utställningarna Stads- och bygdehistoria, Fornsakskammaren och Fotografi. Vill man lära sig mer om utställningarna och få mer fördjupande kunskap finns det digitalt material att ladda ner via museets webbplats innan besöket (och även efter besöket).

I sommar visar man även ett par nya utställningar. Fram till och med 4 juli visas Sara Holms konst i Mellanrummet och i Ångkvarnen kan besökare njuta av Paula Fohlins och Christer Svanbergs konstprojekt fram till och med 11 juli. Den sistnämnda utställningen är ett konstprojekt med koppling till ett av museets objekt på plats. Missa inte heller Anneè Olofssons fotografiutställning som visas från 3 juli till 22 augusti.

Höganäs museum och konsthall har också en museibutik med konstverk, böcker och kort med ett urval av skilda konsthantverk från lokala konstnärer. Här finns också en mysig trädgård på temat Höganäs trädgårdskultur där du kan njuta av medhavd fika hemifrån. I sommar har museet öppet tisdag-söndag mellan klockan 13.00–17.00. Med Kultursommarkortet och Kulturkortet har du fri entré hela sommaren och för barn och unga till och med 18 år är det alltid fri entré.

Vad: Konst i Höganäs
När: 1 juni–31 augusti
Var: Höganäs museum och konsthall, Polhemsgatan 1 Höganäs
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet, ordinarie entré 60 kronor för vuxen, pensionär och student 50 kronor, barn och ungdom till och med 18 år har fri entré.

Lämna en kommentar