Hon färgar Sofiero i starka nyanser

HW
Henrik Wilhelmsson

Hon lockas av spännande växtkombinationer och oprövade kort. Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt låter kreativiteten färga både park och trädgård. Den 13 april slår Sofiero upp portarna för säsongen!

Sofiero är den optimala arbetsplatsen för en kreatör som Sara Bratt. Ända sedan 1800-talet har parken varit en plats för förnyelse och experimentlust.

–Sofieros park är inte utformad som en typisk kunglig slottspark utan är mer lik en privat trädgård. Här har kungligheterna jobbat mot förändring hela tiden och det fortsätter vi med, säger Sara Bratt som är Sofieros trädgårdsdesigner sedan sju år.

Hon inspireras av färg och form och älskar arbetet med säsongens flor. Ungefär ett år tar det att planera för ständigt blommande rabatter och installationer i trädgården.

–I år har jag gått loss med lila och pasteller. Men jag vill även få in andra starka färger. Mitt mål är att det ska svänga från det mjukt ljuva till färger och former som utmanar ögonen lite mer. Det ska finnas något nytt att upptäcka runt varje hörn.

I år har Sara Bratt tagit ut svängarna rejält i utställningen Spaljerat 2.0 i Jubileumsträdgården som fått drag av modernismen och konstnärer som Hilma af Klint och Kandinsky. Den stora installationen på kungliga fotbollsplanen, To Bee..?, är hon extra nyfiken på.

–Trädgården byggs som ett biparadis med bland annat massor av klintar som bina älskar. Klinten är en korgblommig blomma med en liten kalufs i mitten och en krans med rufsiga blad runt om. Den finns i alla möjliga vackra nyanser i purpur, rosa och vitt. Jag har aldrig testat så många sorter innan så det blir roligt att se hur de artar sig, säger hon.

Satsningen på bina är Sofieros bidrag till Sveriges parkers bi-upprop: Surrande trädgårdar.–Det har varit en stimulerande och rolig uppgift. Blommande trädgårdar är jätteviktiga för bina och jag ser fram emot att få höra dem och alla andra pollinerare surra här senare i vår, säger Sara Bratt.

Om hon frossar i skaparlust i idéträdgårdarna så tar hon det desto mer försiktigt i en av rabatterna, Kronprinsessan Margaretas blomstergata.–Margareta förnyade och provade sig fram och vi har många ritningar bevarade. Det finns ett historiskt värde att visa rabatterna så som hon planerade dem för 100 år sedan. Här blir det tydligt att det är trädgårdsodling och trädgårdsglädje som är viktigt för Sofiero.

 

VAD: Säsongsöppning på Sofiero slott och slottsträdgård

NÄR: 13–14 april

MER: Invigning av Sofias bro 14 april kl 14. Se hela programmet här.

OBS! Med Kulturkortet har du fri entré på Sofiero, undantaget vid specialevenemang.