Hösten 2020 på Dunkers kulturhus

TE
Tommy Esbjörnsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Summer’s almost gone, sjöng The Doors, med ett visst vemod. Det vemodet sparkas iväg med gummipatronen Henry Dunkers höstgaloscher och låter en intensiv programhöst ta plats, både på scener och i utställningar.

Gunilla Lewerentz, verksamhetschef på Dunkers kulturhus, säger inför säsongen.

”Det ska bli en rolig höst. Som exempel kommer Meja, barnen får grubbla med husfilosofen Martin, Spektra öppnar för de unga, en ny stor utställningslokal blir till, den danska fotografen Trine Søndergaards fantasieggande bilder visas i en stor utställning och Ulrika Knutsson kommer äntligen och berättar om den besvärliga Elin Wägner.
För övrigt hoppas jag på en snabb remisshantering av regeringens förslag om att ändra restriktionerna kring arrangemang med sittande publik. Våra program och våra artister förtjänar alla en större publik än 50 besökare.”

Så, då till några nedslag i höstens verksamhet på Dunkers kulturhus:

Musik
På musikscenen möter vi bland annat jazzikonen Rigmor Gustafsson, Olle Adolphson-stipendiaten Amanda Ginsburg och Meja, med ett pinfärskt Kleerup-producerat album i bagaget. Hannah Svensson är en stigande stjärna inom jazzen. Jazz i Helsingborg bjuder in hennes trio som får sällskap av världspianisten Jan Lundgren.

Lightworkers och Rhinestone består av Scharliina Eräpuro och Linnea Persson respektive Emelie Persson och Sanja Johansson. De två grupperna ingår en serie av tre med skånsk anknytning.

Helsingborgs kammarmusikförening arrangerar tre konserter bland annat med brittiska stråkkvartetten Albion Quartet och med Stockholm Syndrome Ensemble, som gör något relativt ovanligt inom den klassiska musiken. De jammar, den här kvällen med temat In the Spirit of Beethoven.

Ungt och dans
Söndagsscen, för den unga publiken, bjuder bland annat på dansanta bakverk, sagoberättande dragqueens samt rymdforskare både på månen och i Krakel Spektakel-tappning.

Dansen har stor plats inom Söndagsscen, men det blir också tre olika dansworkshops för dem som är litet äldre, allt från 13 år till pigga pensionärer. Tre dansare/koreografer från Skånes Dansteater, Black Box Dance Company och frilansvärlden leder de som dansat en hel del och de som aldrig ens har tagit en danslektion.

Mer dans blir det i Atriet när tangoföreningarna Tangorama och Tango Fortuna lär ut grunderna i argentinsk tango.

På entréplanet öppnar det nya Spektra, i det som tidigare var Kulturoteket och ännu tidigare Dunkers shop. Spektra är en plats för kulturutveckling dit unga i åldrarna 15-25 år får coaching, tips och jobba på egna projekt inom till exempel musik och konst. Man arrangerar workshops, utställningar och inspirationsdagar. Verksamheten startar 3 september och har öppet tisdag till fredag klockan 16.00–20.00.

Samtal och föredrag
Många av vårens samtal och föredrag fick skjutas upp. Men skam den som ger sig och nu kommer verkligen Ulrika Knutsson och berättar om den besvärliga Elin Wägner. Något försenad kommer också mediaprofilen Gina Derawi, som i våras romandebuterade med Paradiset ligger under mammas fötter. Mer på den talade scenen är det själfulla samarbetet med Folkuniversitetet, med programrubriker som Mat för kropp och själ samt Mindfulness – ett recept mot oro.

Dunkers filosoficafé är etablerat sedan flera år tillbaka. Den här hösten handlar det bland annat om mode och man anordnar en heldag om filosofi som fyndigt nog fått namnet Filosofidagen.

Utställningar
Ny utställning, med öppning 5 december, blir Trine Søndergaard WORKS. Trine Søndergaard är en dansk fotograf vars verk handlar om minnets landskap och speglingar, om tysta inre rum och om kvinnors arbete och roll genom historien.

I övrigt fortsätter Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld till 9 januari, med trolig förlängning.

Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900 fortsätter också, till 1 november. Här blir det vid två tillfällen Arty Afterwork/Afternoon Tea med Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum, som vi sett i Kontrapunkt på SVT.

I entréplanet sker stora rumsliga förändringar. Väggarna mellan RumEtt, Henrys och 81 m2 rivs och bildar en stor sammanhängande lokal. Premiär för den ännu odöpta lokalen blir det med två utställningarna, Förstärkt verklighet – Augmented Reality och Personligt.
Den förra är ett samarbete med australienska EyeJack Events, där man upplever konstverken på flera olika plan via tekniken augmented reality. Som betraktare får man uppleva det verkliga och digitala på samma gång. Totalt kommer det att finnas 21 AR-verk från EyeJacks samlingar.

Personligt visar dels de nyförvärv som gjorts till Kulturmagasinets samlingar samt berättar om hur föremål hanteras och förvärvas. Medarbetare på Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet har valt två föremål vardera av de Kulturmagasinets nyförvärv som inkommit 2015-2020. Varje medarbetare har utformat personliga texter till sina valda föremål.
Båda utställningarna öppnar 3 september.

Carbon Ruins är en koffertutställning om den fossila eran, där det berättas om framtiden, det vill säga att året är 2053 och utställningen Carbon Ruins har precis invigts. Utställningen firar att den globala nollvisionen av koldioxidutsläpp nåddes tre år tidigare, 2050. Sverige var det första landet i världen att gå ur den fossila eran.

Mycket mer…
Allt detta är, som sagt, bara axplock i höstens stora utbud. Det blir också Familjelördagar, Internationella kulturdagen, Kulturquiz med Nordqvist, Språkcafé, ett stort antal scenframträdande med Helsingborgs kulturskola, special- och barnvagnsvisningar, visningar på arabiska samt romantisk piano- och gitarrmusik i Från gryning till skymning.

Hela utbudet finns att ta del av på www.dunkerskulturhus.se, med en utmärkt kalenderfunktion.
På samma webbplats kan man hitta information om hur Covid-19 begränsar antalet besökarplatser. Ett antal arrangemang kommer i nuläget att ha 50 som max antal besökare.

Foto: Michael Nilsson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev