Hösten 2020 på Idé A Drottninghög

TE
Tommy Esbjörnsson

Idé A Drottninghög har ett fundament i sina Onsdagskvällar. Den här hösten kommer den enormt framgångsrike kriminalförfattaren Anders de la Motte på besök. Mer litteratur blir det också vid en poesiafton med Siddharta Sebastian Larson.
FN-veckan är stort på Idé A och det här året kommer det att bli större och fler arrangemang än någonsin. Det blir bland annat en demokratikonferens för 16-19-åringar, ett program om att ha en förälder i fängelse och ett musikprogram om hur det var att vara ung under andra världskriget.

Litteraturkväll med Anders de la Motte
Anders de la Motte är nog just nu Sveriges mest framgångsrike crime-författare. Han är översatt till ett stort antal språk, världen över. Det mesta han skriver blir film eller TV-serier, både i Frankrike och USA. Ibland är han med som manusförfattare eller medproducent.
Anders är före detta polis och före detta säkerhetschef på storföretaget Dell, med ansvar för Europa, Afrika och Mellanöstern. Med andra ord, en bra bakgrund för att skriva spännande berättelser som författare. Om det sena yrkesvalet också har något att göra med att hans mamma varit bibliotekarie i Bjuv låter vi vara osagt. Anders berättar onsdag 23 september 18.00 på Idé A Drottninghög om sin senaste bok, Våroffer. Denna litteraturkväll handlar också om att starta en bokcirkel och hur man kan få hjälp med detta av biblioteket.

FN-veckan
FN-veckan är viktig för Idé A. Därför arrangerar man en demokratikonferens för unga helsingborgare i åldrarna 16–19 år. Konferensen uppmärksammar att år 2020 blir FN:s barnkonvention lag i Sverige.
Ung i beredskap med musikgrundskolan Synkopen ger en musikalisk tolkning av hur det var att leva som ung i Helsingborg under andra världskriget och hur närheten till Danmark påverkade livet för de unga i vår stad. Det här kopplas sedan till hur det är att vara ung i dag.
Mer musik blir det när det internationella musikprojektet El Sistema ger sig av på turné till Stadsbiblioteket. El Sistema kom till Helsingborg för tre år sedan, med start i Anneroskolan. Just nu spelar ca 80 elever i orkester efter skoltid.
Inte mitt brott men ändå mitt straff är ett samarbete med den nationella barnrättsorganisationen BUFFF och handlar om hur det är att ha en nära anhörig i fängelse.
19 till 25 oktober är perioden för FN-veckan, som kommer att fyllas på med program under tidiga hösten. Allt presenteras sedan i ett separat programblad.

Onsdagskvällar
Idé A:s onsdagskvällar är mycket välbesökta. Förutom programmet med Anders de la Motte ovan blir det program med rubriker som
H22 och Drottninghög: Hur hänger det ihop?
Ann Åberg: Förskolan som en demokratisk mötesplats för en hållbar framtid
Miljösmart trädgård med Odlarföreningen och Anna Kowalik
Hur hanterar Helsingborgs stad coronapandemin?
En gång var jag Prinsen av Atlantis – om att växa upp med en schizofren pappa
Fotot och den stadshistoriska berättelsen – fotografier från Kulturmagasinets samlingar, bilder med tema som folkhemmets framväxt, världskrig, idrott och den helt vanliga vardagen.

Carbon Ruins och annat…
En i Helsingborg kringvandrande utställning blir det också. Carbon Ruins är en koffertutställning om den fossila eran, där det berättas om framtiden, det vill säga att året är 2053 och utställningen Carbon Ruins har precis invigts. Utställningen firar att den globala nollvisionen av koldioxidutsläpp nåddes tre år tidigare, 2050. Sverige var det första landet i världen att gå ur den fossila eran.

Förutom allt detta kommer det att finnas möjlighet att testa saker eller att bara och sitta att njuta. Man kan testa målning, stickning, stavgång, meditation, tekniska prylar, musikquiz eller skaka på rumpan. Eller så kan man bara lugnt ta en stillsam fika och lyssna på musik.

Om datum, tider och om det fullständiga utbudet, med nära 40 programpunkter, kan du lätt läsa i den bläddringsbara pdf-versionen av det tryckta programmet samt på kalendern på bibliotekfh.se

Naturligtvis åtföljs Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid varje programpunkt.

Idé A Drottninghög har hämtat sin inspiration från brittiska Idea Stores och är en mötesplats som anpassar sig efter vad besökaren vill ha och efterfrågar. Det som händer ska formas av och ske i samarbete med besökare, samarbetspartners och deltagande förvaltningar.

Foto: Thron Ullberg

Vad: Hösten på Idé A Drottninghög
Var: Drottninghög med omgivningar
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar