Höstens magi på Mikaeli marknad

PS
Paul Svensson
Mikaeli

Skördefesten Mikaeli marknad är en av årets stora höjdpunkter på Fredriksdal museer och trädgårdar. I år arrangeras marknaden söndag 29 september klockan 10.00–17.00. Här träffar du ett hundratal mat- och hantverksförsäljare och det blir även musik, sång, dans, riduppvisning och Fredriksdal säljer delar av årets skörd. Fri entré med Kulturkortet.

Det är något speciellt med Mikaeli marknad i Helsingborg. När hösten gör sitt intåg i staden fyller Fredriksdal museiområdet med matförsäljare, hantverk och aktiviteter både för små och stora. I år kan man bland annat prova på ullhantverk, hoppa i halmen, spana på gamla bilar, lära sig mer om byggnadsvård och skapa fantasifulla pappersblomster. I centrum står det gröna hållbarhetstänket.

På plats kommer det att finnas ett hundratal utställare. Här möter du, inspireras av och kan handla från odlare, hantverkare och matkreatörer. Fresta smaklökarna med lokala smaker från Skåne till lite mer internationell touch från de italienska gatorna. Mikaeli marknad har det mesta och här finns också hantverkare som säljer gedigna och handgjorda smycken, kläder och keramik.

En marknad med dans, musik och sång
Självklart blir det också mängder av sång, musik och dans på marknadsområdet. På gårdarna och i gränderna möter du spelmän som sätter tonen med folkmusik. Och spritter det i benen kan du ta en svängom med Folkdansens vänner och Helsingborgs dansgille. Det blir schottis, polka och vals till dragspelsmusik. På schemat väntar också cirkusvarieté med Carling Family och musikdirektör Erik-Ask Upmark visar grammofoner och fonografer i stadskvarteret.

Biofili och Äpplets magi
Under marknadsdagen är det också sista chansen att se sommarens stora utställning, Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes. Enligt Elin är vi människor mer lika växter än vad vi tror och i utställningen ges du chansen att utforska vårt förhållande till växterna och naturen via Elins texter. För vad händer egentligen när du svär åt en basilika, nynnar för en brännässla eller spelar musik för din rucolaodling?
Missa inte heller Äpplets magi. Här tittar Fredriksdal närmare på relationen mellan människa och äpple. Bland äpplen och päron får du också lära dig mer om myter, sägner och folktro kopplade till dessa älskade frukter. Rådgivning och hjälp med sortbestämning 21–22 och 29 september.

För dig som behöver förlänga eller köpa Kulturkortet rekommenderar vi att göra detta innan marknaden 29 september. Undvik köbildning och förläng eller köp online via Helsingborgs kulturbutik eller till fots på Dunkers kulturhus och Fredriksdal museer och trädgårdar.

fredrikdsal.se kan du snart läsa mer om årets marknad och planera ditt besök. Programmet uppdateras fortlöpande.

Vad: Mikaeli marknad
När: 29 september 10.00–17.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: 175 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år

Prenumerera på vårt nyhetsbrev