Höstljus på Sofiero förlängs till 21 november

PS
Paul Svensson

När höstmörkret sänker sig tänds ljusen på Sofiero. Nytt för i år är att slottsparken är vackert upplyst under några härliga höstveckor.

Text: Jenny Petersson
Foto: Stefan Ed

Det är ingen vanlig höst. Coronapandemin medför fortfarande en del restriktioner och vi uppmanas att hålla ordentligt avstånd till varandra. Därför har 2020 års ljusevenemang på Sofiero förvandlats till tre veckor långa Höstljus som inbjuder till mysiga promenader i parken.

– Man kan säga att vi byter ut sommarens blommor mot ljus i parken. Det blir en förhöjd känsla med de belysta träden och värmande eldkorgar. Varje vecka avtäcks dessutom en ny ljusinstallation, säger projektledaren Matthias Bong.
Eftersom det kan vara rejält mörkt under kvällstid på Sofiero är det gångstigarna i närheten av slottet och ner mot de kungliga lekstugorna som är upplysta. Ett tjugotal elever som studerar till teater-, event och scentekniker vid yrkeshögskolan i Göteborg bidrar till Höstljus. Eleverna skapar tre olika installationer, en för varje vecka. Därför finns det alltid något nytt att upptäcka i parken. Det är absolut läge att besöka Höstljus mer än en gång, säger Matthias Bong.

Den vane Sofierobesökaren känner igen ett par inslag från det populära evenemanget Ljusstämning, som i år alltså pausas för att undvika alltför stora folksamlingar och trängsel. Men i samhället finns det ändå i dag ett större behov av att göra något tillsammans. Och med Höstljus vill Sofiero erbjuda besökare ett mysigt promenadstråk samt möjligheten att umgås med familj, släkt och vänner i friska luften.

Den som vill kan pausa med en kopp varm choklad i caféet eller äta en god soppa på glasverandan efter promenaden. Slottsrestaurangen erbjuder traditionell gåsmiddag och trerätters på menyn. Och på helgerna kan man köpa varm korv i bröd och slå sig ner utanför slottsbutiken om man känner för det. Nytt för Höstljus är att Sofiero endast släpper ett begränsat antal entrébiljetter och att webbköp krävs. Man värnar extra mycket om sina besökare nu i Coronatider och för att undvika trängsel både i entrén och parken uppmanar Sofiero alla att förköpa biljetter via webbplatsen. Detta gäller även de som har Sofiero Årskort och Kulturkortet. På sofiero.se kan du läsa mer om arrangemanget och på knappen här under kan du köpa biljett direkt till arrangemanget.

Köp biljett

Vad: Höstljus på Sofiero
När: 25 oktober–21 november, dagligen klockan 16–21
Var: Sofiero
Entré: Från 80 kronor. Fri entré för barn och ungdom upp till 18 år. Fri entré med Kulturkortet och Sofiero årskort. Notera att samtliga besökare (även barn) måste förköpa/förboka sin entré via sofiero.se.

Lämna en kommentar