HSO hyllar klassisk musik från filmer och spel

PS
Paul Svensson

Från pampiga finsalonger och storslagna konsertscener till popcornsdoftande biosalonger och digitala spelvärldar. Den klassiska musiken har hittat nya hem i vår moderna värld. Onsdag 28 september klockan 18.00 hyllar Helsingborgs Symfoniorkester och kompositören Patrik Jarlestam klassisk musik från filmer och spelet Valheim. Passa på att överraska dina barn eller barnbarn med en konsert med klassisk musik som de känner till.

Om någon skulle ha berättat för Beethoven eller Mozart att den klassiska musiken i framtiden skulle tonsätta filmer och dator- och tv-spel hade de förmodligen ramlat av pianopallen. I dag används klassisk musik flitigt för att skapa känslor i såväl biomörkret som i spelvärldar. Ett av spelen som dragit nytta av klassisk musik är Valheim. Det är ett fantasyspel med elva miljoner spelare. Bakom musiken till spelet står kompositören Patrik Jarlestam. I den här konserten berättar han och visar vad som inspirerade honom till att skapa musiken som hörts av miljontals spelare över hela världen.

Konserten bjuder också på klassisk musik från filmens värld. Helsingborgs Symfoniorkester spelar musik ur John Williams Star Wars-repertoar och andra kända filmer. Kvällens dirigent är Sofia Winjarsk.

Ordinarie pris för en konsertbiljett är 130 kronor. Med Kulturkortet betalar du endast 110 kronor för att få njuta av klassisk musik i det moderna formatet. Biljett för barn och unga upp till 18 år kostar 85 kronor. Biljetter köper du antingen på plats eller online via helsingborgskonserthus.se.

Vad: klassisk musik i filmer och spel
När: 28 september 18.00
Var: Helsingborgs Konserthus
Entré: ordinarie entré 130 kronor, 110 kronor med Kulturkortet, 85 kronor för barn och unga till och med 18 år

Foto: Nicke Johansson