HSO tar ton när Fredriksdal fyller 100 år

HW
Henrik Wilhelmsson

Fredriksdal fyller ett sekel 2018 och den 6 juni blir det stor folkfest på museet med kombinerat kalas och nationaldagsfirande. Helsingborgs Symfoniorkester tonsätter jubileet och bjuder på härlig musik tillsammans med Konserthuskören och barnmusikanterna i El Sistema. Som en gåva till stadens invånare är det dessutom fri entré hela dagen.

Det händer mycket på Fredriksdal onsdagen 6 juni. Faktum är att det händer så mycket att programmet är fullspäckat hela dagen. På schemat står allt från flaggutdelning och spaning bakom kulisserna på teatern till intressanta utställningar och visningar i de olika trädgårdarna. Men det är också en dag för musiken som firar både jubileet och Sveriges nationaldag.

Och det är på scenen vid stora gräsmattan som den musikaliska hyllningen kommer att äga rum. Dirigent Eugene Tzigane leder Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthuskören. Det blir en hel del nationalromantisk musik dagen till ära. Första spelningen är vid 14:30 och timmen senare uppträder symfoniorkestern tillsammans med barnen i El Sistema. Totalt kommer runt 70 barn från Dalhemsskolan att uppträda. Mellan pukor, fioler och andra klassiska instrument bjuder Konserthuskören på allsång och, förstås, Sveriges nationalsång som sig bör.

Musikaliskt program 6 juni: 14:30 – Helsingborgs Symfoniorkester med Helsingborgs Konserthuskör. Dirigent: Eugene Tzigane 15:20 – Helsingborgs Symfoniorkester med El Sistema 15:50 – Sveriges nationalsång och allsång med Helsingborgs Konserthuskör  

För att komma i musikalisk högform inför nationaldagen kan det vara bra att träna lite extra på Sveriges nationalsång. En klassiker som skrevs för mer än 150 år sedan, närmare bestämt 1844. Stort tack säger vi till Richard Dybeck.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord Du tysta, Du glädjerika sköna! Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden. Jag vet att Du är och Du blir vad du var. Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden, Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Vad: Jubileumsfest och nationaldag på Fredriksdal När: 6 juni Var: Fredriksdal Pris: Fri entré för alla