Hur bör jag leva?

HW
Henrik Wilhelmsson

Våndor, livsfrågor och ifrågasättanden. Slopa psykoterapin och få bukt med ditt liv och livsval genom att ställa strategiska frågor istället. På onsdagar en gång i månaden kan du bli lite klokare när det är dags för filosofikafé på Dunkers. Då samlas människor som gillar att tänka, ifrågasätta och diskutera. Men den som bara vill sitta och lyssna är också välkommen. Moderator är Tulsa Jansson, praktisk filosof och ordförande i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis.

Som filosofisk praktiker missionerar Tulsa Jansson för att använda filosofi som verktyg i vård, skola och offentliga rum (till exempel bibliotek och kulturhus). Vitt på svart sammanfattar Tulsa Janssons t-shirttext ”Tänk själv!” kort och koncist hennes budskap. Svåra frågor kan med ännu fler frågors hjälp lösa problem. Det ser Tulsa Jansson och den sokratiska filosofin till.

Tulsa hjälper individer och företag med de stora frågorna, typ:

Vad är lycka? Hur ska jag leva mitt liv? Hur ska vi utveckla en värdegrund som ger större avkastning för företaget? Vad är meningen med livet? Varför är jag så olycklig i mitt jobb? Är det viktigt att umgås med sina barnbarn? Hur ska jag bli en bättre kompis? Vad innebär det att förlåta?

Tulsas knep för hur du använder dialogisk filosofi i vardagen

Utgå ifrån dina egna tankar och ställ dig dessa tre enkla frågor:

Vad vill jag?Varför vill jag? (Är det för att mina föräldrar vill det, eller är det för att göra revolt mot dem som jag väljer att gå en eller annan väg?)Hur rättfärdigar jag det jag vill? (Här ställer du dina moraliska värderingar på sin spets.)– För att utvecklas gäller det att se något utanför det som redan finns. Det kan ovan frågor hjälpa till med. Det är något som är relevant för både individer och samhälle och gäller för produktutveckling, samhällsutveckling som personutveckling, säger Tulsa.

Tulsa Jansson håller i tre filosofikaféer med tre olika teman på Dunkers under hösten. De handlar om hopp, utveckling och att förstå.

– Filosofikaféerna är experimentella sessioner eftersom de utgår ifrån deltagarnas egna upplevelser och tankar istället för att referera till något som ”Kant sa…”, säger Tulsa Jansson.

Finns det någon fara i att inte ifrågasätta?

– Ja, det är en fara om idéerna inte är ens egna. Det handlar om ansvar. Frihet är svår att hantera, det är lättare att låta sig coachas. Det är en motsatt process än vad dialogen ger. I dialogen på ett filosofiskt kafé stimuleras du till att tänka själv.

Tulsa Jansson om:

Lycka: Det är det högsta värdet – men till vilket pris? Vet inte om man kan vara lycklig hela tiden. Man blir nog mindre olycklig om man kan acceptera att man inte är lycklig hela tiden, livet är inte rosenrött och tar sig inte fram på hoppsa-steg hela vägen till döden.Hopp: En positiv och livsviktig känsla. Tror inte att det går att leva utan hopp. Inte leva gott i alla fall, varken för egen eller någon annans del.Filosofikafé på Dunkers: En gemensam undersökning. Jag ger först en instruktion för att tänka på något själv en stund som sedan landar i en diskussion. Jag modererar och frågan klargör sig själv på vägen. Dialogisk filosofi handlar om att vara en upptäckare som är nyfiken på sig själv och världen istället för att vara en sömngångare eller diktator. Tvivel är bra men inte att alltid tvivla. Ett bra samtal är när man går därifrån och känner sig något smartare och klokare. Kärnan är att attityderna präglas av nyfikenhet och ödmjukhet. Och att det är roligt.Lyssna på Tulsa Janssons tankar om tvivel (Filosofiska rummet, SR P1 2012-09-02)