Hur fungerar det med vaccinationsbevis?

PS
Paul Svensson

Vad betyder det egentligen med vaccinationsbevis? Och var hittar jag ett sådant? Behöver jag verkligen ha fått två doser av vaccinet för att beviset ska vara giltigt? Och hur fungerar det på Helsingborgs kulturplatser? Här nedan hittar du svaren på många frågor som handlar om vaccinationsbeviset och vad som gäller när du vill gå på konsert, teater, utställningar med mera.

När börjar vaccinationsbevis gälla i Sverige?   
Från och med 1 december måste du visa upp ett giltigt vaccinationsbevis tillsammans med din legitimation för att komma in på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer på plats.

Varför har Helsingborgs stad infört vaccinationsbevis?
Det är inte Helsingborgs stad som har beslutat om vaccinationsbevis. Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Helsingborgs stad följer och agerar efter Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

När behöver jag visa upp ett vaccinationsbevis?
Du behöver visa upp ett giltigt vaccinationsbevis för att få vara med på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus mer fler än 100 personer på plats. Tillsammans med vaccinationsbeviset ska du också visa upp din legitimation.

Kommer vaccinationsbeviset verkligen att kontrolleras?
Vaccinationsbevis kommer att kontrolleras av personal vid insläpp till arrangemang som kräver det. Det rör sig bland annat om konserter, teaterföreställningar, föreläsningar med mera.

Var hittar jag mitt vaccinationsbevis?
Med e-legitimation kan du hämta ditt vaccinationsbevis på covidbevis.se. Saknar du e-legitimation finns det en blankett på E-hälsomyndighetens webbplats. Notera att det kan ta mellan fem till tio dagar innan du får hem ett vaccinationsbevis i brevlådan.

Krävs vaccinationsbevis av samtliga besökare?
Besökare som är 18 år eller äldre behöver visa ett giltigt vaccinationsbevis tillsammans med legitimation för att få tillträde till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer på plats.
Är besökaren under 18 år behövs inte ett vaccinationsbevis. Notera att arrangören kan kräva id-handling för att säkra att besökaren inte är 18 år.
Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer som av medicinska själ inte kan vaccinera sig mot Covid-19. Mer om detta finnas att läsa om på Sveriges regerings webbplats.

Vad räknas som ett giltigt vaccinationsbevis?
Att du är fullvaccinerad och att 14 dagar passerat från det att sista dosen tagits tills att du besöker arrangemanget. Med fullvaccinerad menas att du har fått två doser av vaccinet (en dos gäller för personer som vaccinerats med Jansens vaccin).

Vaccinationsbevis på Helsingborgs kulturplatser
Dunkers kulturhus
För konserter och teaterföreställningar med fler än 100 besökare kommer ett giltigt vaccinationsbevis samt legitimation att krävas från besökare från och med 1 december. Besökare behöver inte visa upp något vaccinationsbevis för att få tillträde till utställningarna.

Fredriksdal museer och trädgårdar
Du behöver inget vaccinationsbevis för att besöka Fredriksdal under ordinarie öppettider eller Jul på Fredriksdal 3–5 december. De nya direktiven gäller endast allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 personer på plats. Gällande inomhusaktiviteter på området släpps endast ett begränsat antal besökare in åt gången. Detta gäller framför allt i Kulturmagasinet, logen och herrgården.

Helsingborgs bibliotek
Den dagliga verksamheten på Helsingborgs bibliotek berörs inte av det nya vaccinationsbeviset. Du kan besöka stadens bibliotek även utan vaccinationsbevis, bortsett från öppna arrangemang som till exempel föreläsningar och föreställningar där besökarantalet är fler än 100 personer.

Helsingborgs konserthus
Från 1 december behöver alla besökare som är 18 år eller äldre visa upp ett giltigt vaccinationsbevis och legitimation för att få ta del av konserthusets evenemang.

Helsingborgs stadsteater
Från 1 december behöver alla besökare som är 18 år eller äldre visa upp ett giltigt vaccinationsbevis och legitimation för att få ta del av teaterns evenemang.

Kärnan
Kärnan har stängt för säsongen och påverkas just nu inte av de nya reglerna gällande vaccinationsbevis.

Sofiero slott och slottsträdgård
Du behöver inget vaccinationsbevis för att besöka Sofiero. De nya direktiven gäller endast allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 personer på plats.

Lämna en kommentar