Hur lät det på en gård för 200 år sedan?

PS
Paul Svensson

Ta del av ett livsöde i ljud från en gård för 200 år sedan. Om väggar kunde tala är en unik levnadsberättelse på Fredriksdal museer och trädgårdar i form av ljud och specialskriven musik. Ljudföreställningen ingår i ordinarie entré och spelas dagligen i Lillarydsgården storstuga fram till 25 september.

I dag finns det många olika typer av ljud som inte fanns för 200 år sedan. Kan du ens tänka dig en vardag där det inte finns vrålande bilmotorer, ringsignaler eller det där ljudet som uppstår när du trycker på ett tangentbord? Hur lät det egentligen på en gård för 200 år sedan? På Fredriksdal museer och trädgårdar vet man. I Om väggar kunde tala är det du själv som skapar bilderna i mötet med historien.

En hyllning till lyssnandet
För 200 år sedan var en gård mycket mer än bara ett hem och en arbetsplats. En gård var för många människor ett helt liv. Det var här de föddes, det var här de levde och det var också här som många människor mötte sin skapare i slutet av sin historia. Kort sagt spenderade många människor hela sitt liv på gården. Om väggar kunde tala är en hyllning till långsamheten och lyssnandet men också livet på en gård från en svunnen tid.

Fyra unika musikstycken
Föreställningen spelas dagligen i Lillarydsgården. Slå dig ner i storstugan och lyssna in livet som det kunde låta för 200 år sedan. Vissa av ljuden känner du förmodligen igen direkt medan andra ljud kan vara lite svårare att placera. Till projektet har man även tagit hjälp av musikern Christofer Malmström som skapat fyra unika musikstycken: Livets mirakel, Barndom och lek, Hårt arbete och fest samt Ålderdom och död. På plats kan du lyssna på den oklippta musiken.

Om väggar kunde tala ingår i ordinarie entréavgift och spelas i Lillarydsgården. Projektet är en del av Fredriksdal museer och trädgårdars H22 City Expo-program.

Vad: ett unikt livsöde i ljud
När: 14 april–25 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Lämna en kommentar