Hur många äppelsorter finns det?

PS
Paul Svensson

Santana är inte bara en känd gitarrist, det är också namnet på en riktigt god äppelsort med fantastiskt kvalitet. Santana är också en av 200 registrerade äppelsorter i Sverige. För den som vill lära sig mer om våra svenska äpplen öppnar Fredriksdal museer och trädgårdar Äppeltider i höst. Utställningen visas mellan 8–24 september och ingår i ordinarie entréavgift.

Ett äpple om dagen är bra för magen. Om man inte är allergisk, vill säga, för då är det inte alls särskilt kul med äpplen. Äppeltider är en årligt återkommande utställning på Fredriksdal museer och trädgårdar. Kom och lär dig mer om våra svenska äppelsorter och upptäck vilka sorter som passar bäst i en saftig äppelkaka eller vilka äpplen du ska använda om du vill göra läcker äppelmos.

Det kanske kan tyckas enkelt att välja rätt, men tänker du på att det finns cirka 200 registrerade sorter bara i Sverige och ungefär 7 500 olika äppelsorter i världen blir det helt plötsligt lite svårare. I den här utställningen visar man och berättar om äpplen (och även päron) som odlas på Fredriksdal och i Sverige. Utställningen visas i fruktträdgården och i herrgårdsområdet mellan 8–24 september.

Sortbestämning med pomologer
Odlar du egna äpplen men inte är riktigt säker på vilken sort det är kan du ta med dem och få dem sortbestämda på plats. Vid tre tillfällen, 16–17 september 10.00–16.00 samt på Mikaeli marknad 24 september 10.00–17.00, är pomologer på plats för att titta närmare på dina äpplen. Max fem sorter per person.

Utställningen ingår i ordinarie entré. Med Kulturkortet är det alltid fri entré till Fredriksdal museer och trädgårdar.

Vad: en saftig utställning
När: 8–24 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 100 kronor (150 kronor under Mikaeli marknad), fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år