Hur mycket historia får du för 40 kronor?

PS
Paul Svensson

En hel del, särskilt i en stad som har hundratals ljus i tårtan varje gång den fyller år. I Lokalhistoriska föredrag på Dunkers kulturhus bjuder man in föreläsare som delar med sig av sådant som har hänt i Helsingborg genom åren. I vår kommer författaren Conny Palmkvist och pratar om dansk medmänsklighet från sin bok Sundets röda nejlikor. Det blir också ett föredrag om de medeltida helsingborgarnas hemligheter. Med Kulturkortet betalar du endast fyra guldtior per föredrag.

2 mars 18.30
Vilka var de medeltida helsingborgarna?
Vad vet vi egentligen om helsingborgarna från förr? Mer än man kan tro och tack vare nya metoder och analyser vet vi ännu mer i dag än vad vi gjorde för några år sedan. Caroline Ahlström Arcini, fil. dr. i medicinhistoria, talar om helsingborgarnas liv i det medeltida Helsingborg utifrån de tillvaratagna skelett som bevarats i magasin efter arkeologiska utgrävningar. Benens dolda hemligheter avslöjar mycket om helsingborgarna från förr.

6 april 18.30
Sundets röda nejlikor
Det finns en hel del författare i Helsingborg. Just nu är kanske Conny Palmkvist den mest uppmärksammande. I det här föredraget berättar han mer om sin bok Sundets röda nejlikor. Det är en bok som gestaltar medmänsklighet och anständighet under andra världskriget. Boken är baserad på riktiga händelser och handlar om hur skepparen Erling Kjaer riskerade sitt eget liv för att rädda nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar undan den tyska krigsmaskinen. På nätterna kryssade den danske kaptenen mellan minfält och tyska jagare för att släppa av sina passagagerare på svensk mark.
Conny Palmkvist har tilldelats flera priser och stipendier för sina böcker, bland annat för Sundets röda nejlikor.

Lokalhistoriska föredrag arrangeras på Dunkers kulturhus i samarbete med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet. Med Kulturkortet kostar en biljett endast 40 kronor, ordinarie entré är 80 kronor. Biljetter köper du i entrén på Dunkers kulturhus.

Besökare kommer att behöva visa upp ett giltigt vaccinationsbevis och giltig legitimation för att deltaga på föredragen. Mer information kring covid-19 och vaccinationsbevis finns på Dunkers kulturhus webbplats.

Vad: om sådant som har hänt i Helsingborg
När: 2 mars och 6 april 18.30
Var: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris: 40 kronor med Kulturkortet, ordinarie pris 80 kronor

Lämna en kommentar