Hur ser framtidens konst ut?

PS
Paul Svensson

Det är förstås helt omöjligt att veta säkert, men Dunkers kulturhus tror sig veta vad som väntar framöver inom konst och kultur. Från och med 18 februari delar man med sig av 15 olika konstnärers syn på hur morgondagens konst kan komma att se ut i utställningen t0 – en ny era. Utställningen kommer att visas på kulturhuset fram till och med 28 augusti.

Hur går det då till rent praktiskt att sia om framtidens konst? Enligt utställningens producent, Martin Schibili, handlar det om att syna de tecken på förändringar som är på gång. Martin menar att vi just nu står inför ett konstparadigmskifte och att konsten framöver kommer att ändras från det som varit till något nytt. Med utställningen och dess inriktning gör man en kvalificerad gissning utifrån de tendenser som nu syns i branschen.

En återgång till att konsten är självbestämmande
Utställningen t0 – en ny era bygger på fyra trådar som skapar helheten. Det handlar dels om återgången till de mer existentiella frågorna och sökandet efter det universella, dels om intresset för det ålderdomliga som grekiska och romerska mytologier samt en gemensam strävan att återgå till att konsten är självbestämmande.

Konstnärer från hela världen
För att få så stor bredd som möjligt på konstverken medverkar 15 konstnärer från totalt 14 olika länder. Variationen har varit viktig och konstnärerna kommer dessutom från olika generationer och bakgrunder. I utställningshallen kommer det bland annat att visas en serie teckningar av den just nu fängslade konstnären Ales Pushkin. Ales Puskin är en av hundratals politiska fångar som sitter i fängelse i Belarus efter att ha protesterat mot landets president.
Merparten av de deltagande konstnärerna har gjort sina bidrag just för den här utställningen.

Vernissage och performance
Kopplat till utställningen finns också flera programpunkter och guidade visningar. Man inleder med vernissage fredag 18 februari klockan 14.00. På vernissagen kommer en av de utställande konstnärerna, Merzedes Sturm-Lie, att utföra ett performance.

Utställningen visas från 18 februari till och med 28 augusti. Med Kulturkortet har du fri entré till framtidens konst. Vill du läsa en fördjupande introduktion till t0 – en ny era har utställningsproducent Martin Schibilis skrivit just en sådan. Du hittar den på Dunkers kulturhus webbplats.

Vad: syna framtidens konst
När: 18 februari–28 augusti
Var: Dunkers kulturhus
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet

Lämna en kommentar