Hyllning till Boye

HW
Henrik Wilhelmsson

I år är det 75 år sedan Karin Boye tog för många sömntabletter och gick ut och satte sig vid en sten i Allingsås för att ta farväl av livet. Hon är en av våra mest uppskattade författare och nu hyllas hon av skådespelerskan Anita Wall, sångerskan Lina Nyberg och gitarristerna i The Gothenburg Combo.

Jag hoppas du ligger vaken som jag

Jag hoppas du inte alls har det bra

En av de två raderna ur Boyes dikt Från en stygg flicka har fått ge namn åt föreställningen Hoppas du ligger vaken som jag som spelas den 5 november på Dunkers. Biljetter hittar du på ticketmaster och du har Kulturkortsrabatt. Använd lösenkod: kulturtant när du bokar.

Du har säkert läst poesi vid något tillfälle. Kanske ingick det i skolan, eller hittade du det på egen hand. Du har säkert också hört eller läst minst en rad av Boye. Hon tillhör en av de få som lyckats bli folklig som poet. Varför? En kombination av igenkänning i hennes texter och hennes sätt att uttrycka undflyende känslor på ett gripbart sätt? Vad vet jag. Jag vet bara att jag ibland känt det hon beskriver i raderna ovan, men att jag inte lyckats formulera det lika bra och lika rakt.

Artisterna som ska hylla Boye går inte av för hackor de heller. De gör en stämningsfull musikalisk kväll där vi både får lyssna och tänka efter. Det blir texter av och om Karin Boye. Musik av bl.a. J.S. Bach, Johannes Brahms, Lina Nyberg, The Gothenburg Combo samt traditionell folkmusik.

Anita Wall tillhör det tunga gardet i svenskt skådespeleri med en lång karriär bland annat vid Dramaten, där hon haft roller i runt 75 uppsättningar.

Jazz-sångerskan Lina Nyberg har sedan 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden.

The Gothenburg Combo (Thomas Hansy och David Hansson) har de senaste 15 åren turnérat runt om i helavärlden och vunnit många priser för sin fantastiska musikalitet, sceniska utstrålning och nyskapande avkonsertformen.

Vad: Hoppas du ligger vaken som jagNär: 5 november 19:00Var: Dunkers kulturhus Entré: med kulturkort 275 kronor, (ordinarie 295 kr)