Ingivning av Kärnan – mellan himmel och helvete

PS
Paul Svensson

Helsingborgs museum tar hjälp av tekniken för att förmedla hundraårig historia till besökare i borgtornet Kärnan. Fredag 26 maj, klockan 15.30, inviger man den digitala berättelsen Kärnan – mellan himmel och helvete. Attraktionen går ut på att man projicerar tre olika berättelser inne på tornets väggar. Under invigningen är det fri entré och det kommer att bjudas på medeltida musik, dryck och lättare tilltugg.

Den digitala berättelsen bygger på ett innovationsprojekt  som testades under H22 City Expo. Projektet fick ytterligare innovationsmedel under 2022 för att bli en permanent upplevelse i tornet. Anledningen att man har valt en digital lösning är dels för att presentera Helsingborgs historia på ett nytt sätt med bild och ljud, dels för att Kärnan är ett byggnadsminne och så få ingrepp som möjligt får göras i den medeltida byggnaden. På Helsingborgs museum ser man fram emot det nya sättet att presentera historia. Therese Kruse berättar:

Invigningen av den digitala berättelsen sker 26 maj klockan 15.30 och inleder sommarsäsongen i tornet. Från och med 29 maj har man öppet dagligen klockan 10.00–18.00. Invigningen görs av Helsingborgs kulturdirektör, Mats Hallberg, tillsammans med Therese Kruse och pedagog Anna Jönsson, som för dagen iklär sig rollen som drottning Margareta. Det är fri entré.

I samband med premiären presenteras också en ny produkt i museishopen i Kärnan: en målarbok för barn som baseras på de tre berättelserna i Kärnan – mellan himmel och helvete.

Vad: tekniken visar historia
När: 26 maj 15.30
Var: Kärnan, Slottshagsparken
Pris: fri entré under invigningen