Intervju inför premiären

HW
Henrik Wilhelmsson

Bortom Dig – ett suggestivt scenverk av och med cirkusartisten Petter Gantelius

Med hjälp av akrobatik, eldkonst, illusioner och nyskriven musik tar sig Petter Gantelius in i vårt undermedvetna. Vänder och vrider, gestaltar och leker. Verket ackompanjeras av singer-songwritern Dennis Kamitz och cellisten Helena Arlock.När: Torsdag–lördag 5–7 december 19:00, skolföreställningar 5–6 december 13:00 OBS! Föreställningen 4 december är inställd.  Entré: 200 kronor, Kulturkort 150 kronor, skolelever 50 kronor 

Intervju med Petter före premiären

I föreställningen Bortom dig ska du ta dig in i vårt medvetande. Vad har du hittat där?

– Känslor. Regler och koder gör att vi slipper ta ställning själva hela tiden, men det händer ändå saker inuti oss.

Under att antal veckor har du suttit i en box i foajén och skapat. Nu ska du gå ”outside the box”. Vad har du för förväntningar nu inför premiären?

– Jag förväntar mig alltid att min publik är skeptisk till det jag gör. Det håller mig på tårna. Jag förväntar mig samtidigt att publiken sätter på sig tänkarmössorna och letar efter betydelser och symboler i föreställningen som inte är uppenbara. 

I det kommande scenkonstverkat Bortom dig blir det både akrobatik och eldkonst. Vad tror du det kan tillföra föreställningen?

– Det är mitt sätt att berätta helt enkelt. Det tillför nog varken mer eller mindre än musiken, scenografin och texterna från boken. Helheten är det viktiga för mig. 

Föreställningen Bortom dig är skapad ur ett livs-lexikon från slutet av 1800-talet – Fråga mig om allting av CE Hagdahl. Hur hade dagens människor reagerat på den boken?

– Om den hade tagits på allvar så hade det blivit stora protester, mot genusperspektivet såväl som mot den sanningssägande stilen. 

Och till sist: Hur är det med nerverna? Är du nervös inför premiären?

– Inte än, men det kommer nog dagen innan. Nu ska vi se till att de sista bitarna i produktionen trycks på plats, en spänning i sig.

 

Vill du läsa mer om föreställningen och det projekt som legat till grund för Bortom dig så surfar du in på Dunkers hemsida! 

 Nedan ses ett filmklipp från pressvisningen där Petter och Dennis ger ett smakprov från föreställningen: