Intervju med en vinnare

Fideli Österström

I somras anordnade vi och Kärnan en fototävling där förstapriset bestod av en unik upplevelse. Lite av en historisk upplevelse faktiskt där man fick ha hela Kärnan för sig själv för ett par timmar. Tävlingen är avgjord och priset mottogs i somras med ett stort leende av vinnaren. Vi tog en liten pratstund med mästerfotografen som kammade hem det historiska priset, Kalle Johnsson.

Kulturkortet. Först ett stort grattis till dig, Kalle, som vann tävlingen med din fina bild på Helsingborgs resligaste torn. Vi har förstått att du gillar att fotografera och att naturbilder ligger dig varmt om hjärtat. Har du lust att berätta lite mer om dig själv för våra läsare? Hur länge har du fotograferat?

Kalle. Jag är född och uppvuxen i Helsingborg, men bor i dag strax utanför Helsingborg. Jag har mer eller mindre fotograferat sedan barnsben, men började fotografera mer aktivt sedan 1,5 år tillbaka. Då gick jag med i Helsingborgs fotoklubb, vilket har givit mig en helt annan syn på fotografering.

Kulturkortet. De flesta kan rikta sin kamera mot ett objekt och trycka på knappen för att ta den där bilden. Det krävs dock lite mer för att verkligen fånga ett objekt, det där frusna, perfekta ögonblicket. Vi gillar verkligen ljuset i bilden som du tog på Kärnan, bilden som gjorde att du vann tävlingen. När tog du bilden?

Kalle. Det var under sensommaren, närmare bestämt 12 augusti. Den dagen tog jag ett gäng fina bilder på Kärnan. Det var min fru som berättade för mig att det fanns en tävling om att fotografera Kärnan och den tävlingen ville jag förstås inte missa.

Kulturkortet. Vilken tur att din fru såg tävlingen, annars skulle vi ha aldrig ha fått se den där fina bilden som du tog. Förstapriset var speciellt. Hur var det att ha hela Kärnan för sig själv?

Kalle. Det var en fantastisk upplevelse att ha hela tornet för sig själv och dessutom bli ledsagad av en trevlig och kunnig guide som berättade mer om den spännande historien som Kärnan har spelat och än spelar i dag.

Kulturkortet. Tog du någon med dig upp i tornet för att dela upplevelsen och priset?

Kalle. Ja, min dotter och hennes kille och två bekanta. Vi hade också fika med oss och hade en jättemysig picknick på toppen i strålande väder.

Kulturkortet. Vad kul att ni även lyckades pricka in perfekt väder. Blev det några fler fina bilder under besöket? Och vad var det bästa under dagen?

Kalle. Jag tog lite fler bilder över stan och sundet, det kunde jag inte missa när jag hade hela utsiktsplatsen för mig själv. Det bästa med vinsten var nog att sitta under bar himmel i fint och still väder med en kopp kaffe och vidunderlig utsikt över Helsingborg, Öresund och Danmarks kustlinje.

Kulturkortet. Vad betyder Kärnan för dig?

Kalle. Kort sagt är det helt klart Helsingborgs finaste symbol.

Kulturkortet. Har du någon favoritplats i Helsingborg att bara vara på? Och har du någon favoritplats att fotografera på?

Kalle. Jag är ofta i Helsingborg och fotograferar och jag brukar i princip använda hela staden när jag fotograferar. Om jag måste välja några platser som sticker ut lite extra, mina favoritplatser, säger jag Sofiero och Fredriksdal museer och trädgårdar. Att ta sig ut i naturen eller någon park i staden är det jag tycker bäst om. Motiven finns överallt, man behöver bara lite tålamod.

Kulturkortet. Har du någon drömplats, ett drömobjekt eller drömdjur som du skulle vilja fotografera där ute i världen?

Kalle. Ja, det har jag. Djurfotografering i Pantanal i Sydamerika hade varit en drömupplevelse.

Kulturkortet. Ett stort tack till dig, Kalle, både för att du ställde upp i tävlingen och för att du tog dig tid att svara på våra frågor. Vi håller tummarna för att du en dag lyckas ta dig till Pantanal i Sydamerika och fånga den där stora drömbilden. Och fram till dess hoppas vi även att du fortsätter att ta fina bilder i Helsingborg och delar med dig av vår vackra stad.

Foto i header: Kalle Johnsson

Lämna en kommentar