Intervju med Eva Rydberg

HW
Henrik Wilhelmsson

”Det är inte lätt att spela en åttioåring när jag känner mig som fyrtio.” 

I mitten av mars är det premiär på Helsingborgs stadsteater för Carin Mannheimers succépjäs I sista minuten. Huvudrollen som den åldrande Marianne spelas av Eva Rydberg som först tackade nej till rollen, men som efter vänners övertalning vågade sig på sin karriärs största utmaning.

­

-Det här är den tuffaste utmaning jag har haft, säger Eva Rydberg. Men trots långa och krävande repetitioner – hennes rollkaraktär Marianne befinner sig på scenen hela pjäsen – ångrar den snart sjuttioåriga skådespelerskan inte att hon lät sig övertalas av Ewa Roos och Fredrik Dolk.

-Jag kände till pjäsen och visste att den var bra. Då jag fick frågan från Helsingborgs stadsteater tyckte jag det lät oerhört kul. När jag sedan läst manus och insåg hur omfattande rollen är, tackade jag nej. Det kändes alldeles för svårt att ge mig in i. Som tur är har jag vänner som Ewa och Fredrik som kunde tala om för mig vilket dumt beslut det var!

I sista minuten är en slagfärdig komedi med vemodig svärta om åldrandets våndor. Tre äldre kvinnor som känt varandra sedan ungdomligare och mer energiska dagar, försöker hitta modet att behålla lusten och glädjen i livet trots att tiden håller på att rinna ut.

-Det är allvarligt det här att bli gammal, säger Eva Rydberg. Och det är inte lätt att spela någon som är åttio år när jag fortfarande känner mig som en fyrtioåring! Men visst får rollen mig att fundera mer på åldrandet. Fast vi är totalt olika som personer, Marianne och jag. Jag har inte något alls gemensamt med henne.

Eva Rydberg har en minst sagt mångfacetterad karriär. Hon är utbildad balettdansös, filmdebuterade som tolvåring i en Edvard Persson-film, har turnerat med Knäppupp-revyn, varit engagerad som clown på Cirkus Scott, hon har medverkat i fyra Julkalendrar genom åren och tillsammans med bland andra Tommy Körberg och Björn Skifs haft bejublade krogshower. 1993 blev hon erbjuden att spela mot sin stora idol Nils Poppe i lustspelet Bröderna Östermans huskors på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg. Det skulle bli en avgörande vändpunkt. Den folkkäre Nils Poppe hade beslutat sig för att dra sig tillbaka, och när han bad Eva Rydberg efterträda honom som teaterchef, kunde hon inte säga nej. Sedan 1994, alltså i snart 20 år, har hon dragit fulla hus varje sommar. Så varifrån kommer kraften att ge sig in i ännu en utmaning?

-Jag är nyfiken, helt enkelt, jag vill mer. Och så måste jag vara igång hela tiden, annars börjar jag bara tänka alldeles för mycket. Eva betonar även vikten av att hålla igång rent fysiskt.

-Jag motionerar så mycket som möjligt. Kroppen och knoppen måste fungera. Meditation är mitt sätt att landa mellan alla prestationer. Under arbetet med I sista minuten har meditationen varit min räddning när replikerna snurrar runt i huvudet.

Pjäsens tre kvinnor levererar träffsäkra och rappa oneliners, men svärtan ligger hela tiden och skaver under ytan.

-Det är klart att åldrandet påverkar vårt tankesätt, säger Eva Rydberg. Men jag tror inte att jag är rädd för att bli gammal. Om det är något jag är rädd för i så fall är det att min man Tony skulle gå bort. Det vore förfärligt. Men jag försöker som sagt att inte fundera så himla mycket. Och man ska aldrig gå bakåt! Gjort är gjort. Det viktiga är att ta tillvara livet som det är. Man ska heller inte vara för hård mot sig själv. Jag duger, försöker jag hela tiden påminna mig själv om. Dessutom måste man våga säga ifrån, det är vi 40-talister verkligen dåliga på!

En verklig inspirationskälla för Eva Rydberg är hennes egen gudmor.

-Hon är 98 år och säger att det är underbart att bli gammal. Jag hoppas verkligen att jag kommer att säga likadant när jag hunnit dit!

Pjäsen I sista minuten har premiär på Storan på Helsingborgs stadsteater den 16 mars. Föreställningen är regisserad av Christian Tomner och övriga roller spelas av Jörgen Düberg, Maria Kulle, Per Jonsson, Ewa Roos och Inga Ålenius. Ordinarie pris: 220 kr. Med Kulturkort: 170 kr. 

Intervju av Henrik Lager

Foto: Truls Bärg