Invigning av Fredriksdals herrgård

Fideli Österström

Är du också nyfiken på hur herrgården på Fredriksdal ser ut efter den omfattande renoveringen? Efter månader av hårt bevarandearbete, renovering och ny interiör är den äntligen färdigställd. Lördagen 1 juni öppnar herrgården upp för allmänheten igen och detta firas självklart med invigning. Vi från Kulturkortet kommer definitivt att vara på plats för att beundra den vackra byggnaden som har anor från sent 1700-tal, men kommer du vara det? Vi hoppas det.

I samband med att högsäsongen på Fredriksdal museer och trädgårdar drar igång öppnar man upp hjärtat på Fredriksdal. Herrgården välkomnar besökaren in i parken och man skulle nästan kunna säga att hela verksamheten indirekt utgår från den. Det var här Gisela och Oscar Trapp, som senare kom att donera hela Fredriksdal till Helsingborgs stad, bodde. Sedan dess har det varit en form av tidskapsel för publiken som visar på hur arkitektur, måleri och interiör såg ut under den gustavianska tiden.

Numera har herrgården en fin utrymningstrappa och en ramp längs med huvudingången, vilket möjliggör att alla, oavsett hjälpmedel, kan ta sig in och ta del av historien. Förutom detta kommer man att kunna ta del av en ny utställning, beundra utsikten över parken från balkongen eller bara inspireras av atmosfären från en annan tid.

Herrgårdens historia presenteras av Karin Gustavsson, filosofie doktor i etnologi vid Lunds Universitet och tidigare antikvarie vid Kulturmagasinet i Helsingborg. Det blir även sagoläsning i Barnens kammare i norra herrgårdflygeln, poesiläsning med Mikael Rudesjö och andra visningar och dramatiserade inslag under dagen.

Program för dagen.

Vad: Invigning av herrgården på Fredriksdal
När: 1 juni 13.00-16.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie entré 100 kr, med Kulturkortet går du in gratis

Lämna en kommentar