Invigningen med döden

HW
Henrik Wilhelmsson

ABBA eller Gasolin? Bergman eller von Trier? Röd eller blå? Skillnaderna är påfallande men likheterna kanske ännu större. I en kamp bland skillnader och olikheter mellan Sverige och Danmark tar årets gatuteaterfestival sitt avstamp. Festivalen vid namn Passage13 invigs med Helsingborgs och Helsingörs teaters samproduktion Det nionde inseglet 29 juli klockan 18 vid Dunkerstrapporna mot sundet.

Den årliga gatuteaterfestivalen är ett ypperligt tillfälle för den som vill möta en lång rad svenska, danska och internationella artister utan att behöva ta sig till kulturinstitutionerna – kulturen kommer till invånarna, oavsett om du vill eller ej (men det vill du). Helsingborgs och Helsingörs gator och torg får ett nytt liv och upplevelserna blir fantastiskt oväntade. För tionde året i rad har arrangörerna Dunkers kulturhus och Helsingör teater fyllt programmet till bredden och oavsett om du väljer att besöka vår granne i väst eller stanna i Helsingborg finns det något för alla smaker.

Utforska stadenVisst kan det vara lockande att besöka fina Helsingör i samband med festivalen men möjligheterna att festivalsutforska Helsingborg samtidigt är goda. Festivalen håller nämligen arrangemang i flera av Helsingborgs bostadsområden. Varför inte kolla in Den resande filmen på Drottninghög, Tre på ett strå i Ödåkra och Häxan utan namn på Planteringen? Invigningen är dock……på Dunkers kulturhus baksida med döden som schackspelare, sång, dans, kanoner, kärlek och kamp för livet. Vid invigningstillfället kan man förlusta sig i Dunkers bistro och bar som håller öppet öppet från klockan 18. Efter en stunds samkväm är det dags för invigningstal med Kulturnämndens ordförande Mats Sander och teaterdirektör Jens Frimann Hansen från Helsingörs teater. 19:00 kan man avnjuta Det nionde inseglet av Helsingborgs Stadsteater och Helsingör teater.  

TjuvstartVad är väl en festival utan uppvärmning och stretching? 13:00 27 juli i Stadsparken slås ett mongoliskt tält upp, en Jurta, och Los Galindos håller en familjeföreställning (från fem år) i nycirkusanda. Denna magiska föreställning visas även klockan 16:00 29 juli och 15:00 samt 19:00 den 30 juli. Givetvis fri entré men som sagt det är i ett tält så antalet platser är begräsnade (läs ”kom i tid”).  

För mer braig information om denna uppskattade festival besök: www.passagefestival.nu