Järnvägens museum i Ängelholm

PS
Paul Svensson

I den gamla lokstationen i Ängelholm finns i dag ett modernt upplevelsemuseum på temat den svenska järnvägen. Här kan du bland annat lära känna rallare och banvakter, spana in utställningar och testa på hur det är att vara lokförare i en tågsimulator. Barn till och med 16 år har alltid fritt inträde och sommaren 2021 är det även fri entré för dig som har Kulturkortet eller Kultursommarkortet. 

Det finns knappast någon bättre plats för ett museum om den svenska järnvägen än i den gamla lokstationen i Ängelholm. Förr i tiden fyllde loken på sina kol- och vattenförråd här. I dag fyller besökare istället på med upplevelser, historia och kanske en god kaka eller två på Järnvägens museum. Runt omkring museet växer gröna träd och bäddar in platsen i en nästan sagolik miljö.

I grunden bygger museet på en alldeles unik utställning som innehåller lite av varje. Här finns både små, stora och större föremål och mängder av intressant information och lärorika berättelser. Den permanenta utställningen handlar om Sverige och tiden då järnvägen kom till landet. Det var en för Sverige otroligt viktig tid och början på något helt nytt.
I sommar visar man även den tillfälliga utställningen Bröderna Ericsson i förändringarnas århundrade. Utställningen kastar ljus på Nils och John Ericssons liv i olika världsdelar under 1800-talet. Bröderna Ericsson levde i en spännande tid då många nya uppfinningar såg dagens ljus och det här är berättelsen om några av de uppfinningar och livsöden, utmaningar och framgångar som de ställdes inför.

Ett annat populärt inslag i museet är den stora modellbanan. Här rullar tåg dagligen fram och tillbaka bland historiska byggnader från oika tidsepoker. Modelltåg från 1800-talets början delar spår med godståg från 1920-talet och dagens snabbtåg. De många tågen till trots spårar de aldrig ur.

På Järnvägens museum finns det också café och en butik som säljer presentartiklar med järnvägsanknytning. Här finns även en fin park där barn kan åka med minitåget varje dag i sommar. En tur kostar tio kronor. I parken finns det också leksaker, utomhusschackspel och gott om platser för en mysig picknick med familjen. Och bara ett stenkast från museet ligger Kronoskogen.

Museet har öppet mellan klockan 10.00–17.00 sju dagar i vecka hela sommaren, med undantag från midsommarafton och midsommardagen. Ordinarie entré är 60 kronor för vuxna, 40 kronor för pensionärer och studerande och det är fri entré för barn och unga till och med 16 år. Sommaren 2021 har du med Kulturkortet och Kultursommarkortet fri entré från 1 juni till 31 augusti. Passa på att utvidga din kunskap om den svenska järnvägen på Järnvägens museum i Ängelholm.

Vad: Lär dig mer om den svenska järnvägen
När: 1 juni–31 augusti
Var: Järnvägens museum, Banskolevägen 11 Ängelholm
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet

Lämna en kommentar