Josef Franks Flora på Sofiero

PS
Paul Svensson

Naturen är en ständig inspirationskälla för många världskända formgivare. Här hämtar de kreativitet och idéer från gröna skogar och sommarängar till sina verk. En av dem är Josef Frank, vars sagolika textiler med blomstermönster ställs ut i en helt ny utställning på Sofiero i sommar.

Arkitekt. Formgivare. Konstnär. Josef Frank var sannerligen en begåvad man med öga för detaljer. Han föddes i Wien, Österrike, 1885 och kom till Sverige 1933. Väl på plats började han arbeta med möbler, tapetmönster och tygtryck för Svensk Tenn i Stockholm. Trots att Josef Frank var närmare 50 år när han lämnade sitt hemland räknas han som en av Sveriges genom tidernas viktigaste formgivare.

Josef Frank var av åsikten att man behövde stå i ett personligt förhållande till sitt hem. Det var inte nödvändigt att man omgav sig av vackra saker, det var inte ens viktigt. Josef Frank menade istället att det viktiga var att man har det skönt och att man har saker omkring sig som man tycker om och som passar bra ihop med en själv.

Kloka ord från en klok man, helt klart. I utställningen kommer du att kunna förlora dig själv för en stund och njuta av Josef Franks tidlösa textiler. Tänk mönsterflora blandad med verkliga blommor som tulpan, förgätmigej och liljekonvalj med grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. Josef Franks kreationer skapar en unik och spännande blomstervärld som befinner sig mellan fantasi och verklighet.

Även om du inte har hört talas om Josef Frank tidigare har du med all säkerhet redan sett hans klassiska textiler på kuddar, grytvantar och stolsdynor. För att stilla din nyfikenhet och koppla samman kreationerna med konstnären rekommenderar jag att du gör en sökning online på Josef Frank. Du kommer att hitta färg och skönhet, precis som du gör i naturen.

Josef Franks Flora visas i Sofiero slott och görs i samarbete med Svensk Tenn. Utställningen öppnar 30 april och visas till och med 20 september. Med Kulturkortet har du fri entré hela sommaren.

Vad: Josef Franks Flora
När: 30 april–20 september
Var: Sofiero
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 17 år, ordinarie entré 120 kronor

Bildkälla:
Svenskt Tenn

Lämna en kommentar