Jul i läsfåtöljen

TE
Tommy Esbjörnsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

På julen ska man läsa böcker. Det har tomten bestämt. I alla fall är hans släde världsledande på leveranser av läsvärt i alla möjliga format. Här kommer ett mycket slumpmässigt och kanske några oväntade val av böcker som läses med tindrande ögon. På Helsingborgs bibliotek kan du säkert hitta en hel del av julens böcker.

Lite för de vuxna:

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

av Klas Östergren
Noveller bland annat om den extraknäckande julgransförsäljaren som får bära hem ett träd till en ödslig äktenskapsscen i ett rikt Stockholmshem, om en son som i julklapp kommer med en äkta basker från Paris till sin döende far om mötet mellan en ensam tioåring och om en ensam tomte i en lägenhet utan tv och Kalle Anka.

Juloratoriet
av Göran Tunström
Juloratoriet, från 1983, anses vara ett av Göran Tunströms viktigaste verk
Det musikaliska verket av J S Bach med samma namn spelar en viktig roll genom hela verket.
Boken är en familjeberättelse som sträcker sig över tre generationer under 1900-talet. Vi möter Victor, som kommit hem på besök till sitt barndoms Sunne.

Kärlek i juletid och andra julberättelser om kärlek
Red: Annelie Lindqvist och Andreas Nyberg
Till 100-årsjubileet år 2006 anordnade Semic en novelltävling på temat Kärlek i juletid. Tävlingen ledde till över 800 bidrag. Vinnarnovellen ”Skitjumpern” av Fredrik Brounéus finns med i boken, liksom tävlingsbidrag av Cecilia Ekhem, Titti Knutsson, Bertil Gejrot och Frederic Linderoth. Andra medverkande författare är Katarina Mazetti, Torbjörn Flygt, Maria Ernestam, Åke Edwardson och Barbara Voors.

För de litet yngre…

En jul i Småland för länge sen
av Astrid Lindgren
Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran. Snö ända upp till knäna och tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Tomtens magiska verkstad
av Charlotte Cederlund och Elin Hägg
En helt ny bok för åldern 3 till 6 år. Här närmar det sig julafton och tomtenissarna Edda och Lage ser fram emot att äntligen få börja hjälpa till i tomteverkstaden. Men de nyfikna smånissarna kan inte hålla fingrarna i styr, så renarna rymmer och kolasmeten välter ut på golvet. Får nu nissarna träffa sin idol, den mytomspunna jultomten?

En bästa vän till jul
av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård
Även detta en helt ny bok för åldern 3 till 6 år. Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället. Men när hon bryter en vinge kör det ihop sig. Hon hamnar i soptunnan. Dags att dra, tillsammans med sina vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak. Färden går till landet Adventien. Där är det aldrig julgransplundringar.

Breven från Jultomten
av J. R. R. Tolkien
Boken, som gavs ut postumt 1976, är en samling brev till Tolkiens barn från jultomten. Breven handlar om alla möjliga äventyr på Nordpolen. Man kan i berättelserna se delar av det som senare leder fram till Sagan om ringen. Boken kan vara svår att få tag, men är man riktigt snäll löser det nog sig.

Klassiska berättelser …

En julsaga
av Charles Dickens
Berättelsen, från1843, handlar om den sura och snåle affärsmannen Ebenezer Scrooge som bor ensam i ett stort dystert hus. Han sköter en lånefirma med minst sagt hårda nypor. En natt hemsöks Ebenezer av sin avlidne kompanjon Jacob Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Om Scrooge inte ändrar sitt giriga beteende kommer han att i livet efter detta få bära tunga kedjor i all evighet. Ebenenezer blir snäll, men det tar sin tid att banka vett i huvudet på honom.

Julsagor
av H C Andersen
Julsagor samlar H C Andersens bästa sagor med anknytning till julen och vintern. Vi läser Snödrottningen, Granen, Snögubben, Snödroppen, Ängeln och Flickan med svavelstickorna.
För hela familjen…

Stargate – en julberättelse
av Ingvild H. Rishøi
En helt ny bok om Ronja som bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa är arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar. Därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar till förmån för fattiga barn. Pappa i sin tur verkar mest öla på stamstället Stargate.
Jessica Gedin, från SVT:s Babel, säger:
– Och jag tänker inte heller skämmas över att jag grät som ett barn eller snarare precis som en vuxen kvinna, när jag läste Ingvild Rishøis Stargate, för den är i ordets alla rätta bemärkelser sagolik.

Lagom läskigt ….

Hercule Poirots jul
av Agatha Christie.
Den oerhört rike och snobbige Simeon Lee blir brutalt mördad i sitt rum på julafton. Hela det stora huset är fullt av inbjudna, julfirande gäster. Hercule Poirot är ensam och har tråkigt på julafton. Ett mord piggar upp.

Mordet på Jultomten och andra deckare
1999 bjöd Sveriges absolut bästa deckarförfattare på tio spännande deckarhistorier med julen som tema. Författarna var då Hans Alfredson, K Arne Blom, Åke Edwardson, Hans Holmér, Björn Hellberg, Henning Mankell, Liza Marklund, Jan Mårtenson, Håkan Nesser, Olov Svedelid och Ulla Trenter.

Mord på julafton och andra juldeckare
14 år senare var det dags igen att ge slakta till jul en ny innebörd. Den här gången var bidragsgivarna K Arne Blom, Åke Edwardson, Anna Jansson, Willy Josefsson, Eva-Marie Liffner, Katarina Mazetti, Henning Mankell, Olov Svedelid, Aino Trosell och Karin Wahlberg.

Tomten bakom masken…

Vår svenske tomte: sägner och folktro
av Ebbe Schön
Den gamle svenske tomten, den lille grå, får här sin egen bok. Ebbe Schön har grävt ur folkminnesarkiven. Den lille grå är till sin karaktär snarast motsatsen till den fryntlige julklappstomten. Han är ingen mysande gammelfarfar i julhandelns tjänst utan en liten vresig gubbe som det är bäst att se upp med. Samtidigt kunde han också vara en stor upptågsmakare.
Självklart delade tomten aldrig ut några klappar på julen. Han skulle ha gåvor i stället. Minst ett rågat grötfat med en smörklick i mitten.
Ebbe Schön, med sitt tomteskägg, är väl den som mest av alla gett folklivsforskningen ett ansikte.