Julen börjar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Det börjar lacka mot jul och det betyder också att Fredriksdal museer och trädgårdar snart öppnar grindarna till en av Skånes mest omtyckta julmarknader. Helgen 2–4 december förvandlas museiområdet till en gammaldags julmarknad med torghandel och musik, dans kring granen och programpunkter för små och stora. Det är fri entré med Kulturkortet.

För helsingborgare är Jul på Fredriksdal en tradition nästan lika viktig att ta del av som självaste julafton. Marknaden infaller alltid första helgen i december och lockar årligen tusentals besökare. Precis som tidigare år blandar Fredriksdal friskt med egna programpunkter och arrangemang samt externa utställare och underhållare. Mest fokus är det förstås på säsongens goda, torghandel och hantverk, men även musiken får ett stort utrymme under julhelgen med allt från klassiska julsånger och folkmusik till Lucia-sång.

Flera nyheter på årets marknad
Jul på Fredriksdal erbjuder såväl traditionella inslag, som dans runt granen, torghandel och julgodis, men också flera olika nyheter. Årets nyheter involverar bland annat Helsingborgs Dagblads pepparkakshustävling, där besökare kan beundra deltagarna fantastiska bidrag, ett önsketräd samt flera familjeprogrampunkter och utställningar. I år blir det dessutom lite mer tänk på den hållbara julen då man dekorerar och återbrukar tillsammans med enkla och vackra material från naturen.

Fri entré med Kulturkortet
Årets marknad har öppet fredag 2 december 13.00–19.00 samt lördag 3 december och söndag 4 december 11.00–18.00. Notera att området inte öppnar förrän 13.00 på fredagen. Här finns garanterat något för de flesta, oavsett om du är här för att prova hantverk, provsmaka god mat, klappa friluftsmuseets söta djur, lyssna på julsånger eller för att hitta de där unika klapparna att stoppa i säcken. Håll utkik på fredriksdal.se för årets kompletta program. Börja din jul på Fredriksdal, med Kulturkortet har du alltid fri entré.

Är du i behov av att förlänga ditt Kulturkort rekommenderar vi dig att göra det innan Jul på Fredriksdal. På det sättet slipper du att stå i kö på plats och kan glida  in på julmarknaden utan att tappa någon tid. Förläng ditt Kulturkort i entrén på Dunkers kulturhus eller via Kulturkorts-appen.

Vad: för dig med häftigt begär av bjällerklang, pepparkakor och tomteskum
När: 2–4 december
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år