Julmarknad på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Marknadsmyller, levande musik, säsongens läckerheter, dans kring granen och härlig gammaldags julstämning. Helgen 8–10 december slår Fredriksdal museer och trädgårdar upp grindarna till sin vackra julmarknad i Helsingborg och bjuder in besökare att ta del av en jul med extra värme och historisk inspiration. Det blir program för små och stora och dörrarna är öppna till friluftsmuseets julutställning i herrgården och till de smyckade husen och gårdarna.

Tänk att bara ett stenkast från Helsingborgs citykärna finns det en plats där du kan uppleva en nästintill magisk jul. Eller i alla fall komma i rätt stämning inför din egen magiska jul. Fredriksdals klassiska julmarknad erbjuder både traditionella inslag som dans kring granen och torghandel, sött julgodis och äkta hantverk men också rolig rimstuga med Fredriksdalsteatern, önsketräd och Fredriksdals egen praktika där man i år satsar på granslöjd och pappershantverk. Det blir också premiär för årets julutställning i herrgården, Julefröjd och julefrid. Enligt Fredriksdal blir det både vackert och konstfullt med herrgårdens historia som inspiration till utställningen som rymmer gran, blomster och girlanger i oväntade möten.

Späckat program hela helgen
Årets marknad utgörs av nästan ett hundratals högklassiga försäljare av bland annat hantverk, böcker, julmat, delikatesser, värmande drycker och de där unika klapparna att stoppa under granen. Man utlovar dessutom ett späckat program för såväl små som stora. Hälsa på i mysiga tomtestugan, skriv och häng upp era önskningar i önsketrädet, pyssla, dansa och skapa. I Lillarydsgården firar man jul efter gamla traditioner och berättar mer om säsongens förberedelser för 100 år sedan. Här bjuder man också in till inspiration i äldre tiders mat, delar ut smakprov och visar vinterns sysslor och julens hantverk.

Fri entré med Kulturkortet
I vanlig ordning har du med Kulturkortet fri entré till allt det juligt fina. Det gäller också barn och unga till och med 18 år. Ordinarie entré är 150 kronor. Jul på Fredriksdal pågår fredag 8 december 13.00–19.00 samt 9–10 december klockan 11.00–18.00.
Vill du läsa mer om exakt allt som händer på årets julmarknad ska du styra stegen till fredriksdal.se. Här finns hela helgens fullmatade program och man uppdaterar det löpande fram till marknadsdagarna.

Avslutningsvis vill vi även passa på att informera om att det är ett smart drag att förnya ditt Kulturkort innan du besöker Jul på Fredriksdal. Hur många dagar du har kvar av ditt kort hittar du i appen under Mitt kort. Och har du inget kort sker försäljning av Kulturkortet utanför huvudentrén, i entrén på Dunkers kulturhus eller i Helsingborgs kulturbutik.

Köp Kulturkortet här

Vad: Jul på Fredriksdal
När: 8 december 13.00, 9–10 december 11.00–18.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 150 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år