Juryn har sagt sitt inför Nordisk Salong 2021

För ett par veckor sedan sammanstrålade jurymedlemmarna från Nordens alla hörn för att ta sig igenom cirka 2400 ansökningar som kommit in inför utställningen Nordisk Salong som öppnar på Dunkers kulturhus 3 december 2021. Vi bad juryn svara på några frågor när deras arbete var klart och bidragen till utställningen valts ut.

Kort om Nordisk Salong
Utställningen Nordisk Salong anordnas för tredje gången. Första året var 2014, sen 2017 och denna tredje gång borde varit 2020 men som vi vet dök Corona upp och utställningen sköts fram till december 2021.

Nordisk Salong arrangeras av Helsingborg Konstförening tillsammans med och på Dunkers kulturhus. Ansökningar från konstnärer inom alla konstformer i hela Norden kommer in och av dessa väljer sedan juryn ut vilka som får ställa ut i utställningen. Utställningens innehåll cureras sen av en utställningsproducent på Dunkers kulturhus tillsammans med representanter från föreningen.

I år består juryn av:

  • Pontus Kyander, Finland
  • Helene Nyborg Bay, Danmark
  • Svein Ingvoll Pedersen, Norge
  • Kristín Dagmar Jóhannesdóttir, Island.

Nu när ni gått igenom årets ansökningar, i år var det rekordmånga dessutom, kan ni se ett speciellt tema som många konstnärer har valt att jobba kring?
I år var det ett väldigt brett spektrum av motiv, tillvägagångssätt och utföranden. Eftersom det är en salongsutställning var detta på många sätt en tillgång. Vi kunde välja bland verk från många olika utföranden. Publiken som besöker Nordisk Salong kommer få se abstrakta verk, monterade verk på såväl väggar som golv, verk där de tillsynes äldsta faktiskt är de yngsta verken, och traditionella verk som möter interaktiva tv-spel och nästan immateriella verk. Ansökningarna dominerades i år av måleri, men detta vägdes upp av andra typer av verk. Slutresultatet är enligt oss väldigt spännande i helhet.

Vilka förväntningar hade ni när ni gick in i juryarbetet och processen?
Vi har alla erfarenhet av juryarbete, men ingen av oss har varit involverad in den här typen av salongurval tidigare. Vi jobbade oss igenom 2396 ansökningar, vilket betyder över 7000 individuella verk. Vi har fått se allt digitalt. Alla ansökningar var anonyma och vi fick ta oss an varje verk utan fördomar och utan vetskap om konstnären bakom verken. Samarbetet inom juryn gick förvånansvärt smidigt, även om där fanns tillfällen då vi inte höll med varandra. Men till slut kunde vi enas om de slutliga besluten.

Hur känner ni inför den kommande utställningen, nu när ni sett alla verk från hela Norden?
Vi är övertygade om att detta är en utställning vi skulle uppskatta att uppleva. När man kör en open call kan man inte förutspå vilka typer av verk eller konstnärer som kommer att komma in. Men nivån på verken som har valts ut är hög och där finns ingen tvekan om att publiken som besöker Nordisk Salong 2021 kommer få vara med om många positiva upplevelser.

Denna utställning reflekterar styrkan i dagens konst: unga och oetablerade konstnärer har sitt forum här bland etablerade konstnärer.

Då detta är den tredje utställningen av Nordisk Salong, ser vi den som en ökande, intressant kartläggning över vad som sker med konsten i de nordiska länderna. Under pandemin har gränserna varit stängda, men denna utställning öppnar upp en dörr som sträcker sig över hela Norden. Det är otroligt intressant att se hur mycket konstnärer i Norden faktiskt har gemensamt. När Europa och världen skakar, ser vi styrkan i det här samfundet. Där finns en fördel i det begränsade perspektivet, där vi kan fokusera på vad som händer här och nu.

Salongsformatet är urgammalt, men det verkar som om det vitaliseras både här och på andra ställen just nu. Kanske är detta en positiv aspekt av konst som ritual, där vi kan samlas kring något i gemenskap.

dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om årets Nordisk Salong-utställning.

Vad: Nordisk Salong 2021
Var: Dunkers kulturhus
När: utställningen öppnar 3 december

Lämna en kommentar