Kaffe för en 100-åring…

HW
Henrik Wilhelmsson

Slurp! ”Man måste dra in kaffet snabbt och liksom trycka in det för att kunna känna alla aromer. ” – säger Ida på Zoégas. Vi ser fascinerat på och sen är det dags för oss att testa. Slurp! Slurp! Ja det funkar ju faktiskt! Det vi slurpar på är Zoégas nya blandning, Fredriksdal, som de tagit fram för att vara med och fira Fredriksdals 100-årsjubileum.

Som kulturtant får en vara med om en hel del roliga och otippade saker. Detta var en sån grej. Att få smaka på resultatet av ett samarbete mellan två av de mest Helsingborgska varumärkena i staden, Zoégas och Fredriksdal, det är inte fy skam alls. Undrar om Maria Zoégas och Gisela Trapp hade kunnat ana att arvet från dem skulle korsa vägar i form av, bönor?

Men, tillbaka till kaffeprovningen. Ida visade som sagt vägen i slurpandets och avsmakningens olika tekniker. Hon berättar att de brukar sitta fyra provsmakare vid det runda bordet (med en spottkopp vid varje plats) och tillsammans smaka, och smaka igen tills de har hamnat rätt.  När de provsmakar smakar de mot en referenskopp. En Mollbergs ska ju alltid smaka Mollbergs. Smakar en av kopparna som de testar mot en referens annorlunda, kollar de igenom just den batchen för att kontrollera om det enbart är koppen som smakar konstigt eller om det faktiskt är hela batchen. Är batchen felaktig gentemot referens kan de inte frisläppa den.

”Man blir ju lite smått skadad av allt smakande. Jag har faktiskt alltid en sked i jackfickan om ett tillfälle att smaka kaffe skulle uppenbara sig. Inget konstigt alls”, skrattar Ida.  

Så hur har de tänkt när de tog fram Fredriksdalsblandningen? Smakmässigt ville de ha klassiska smaker för Zoégas och Mollbergs Blandning var givet att ha med. Kaffet är en smakkomposition av både Mollbergs Blandning och Sidamo Ethiopia. Bönorna från Etiopien ger bra kryddighet. Du kan känna både svarta vinbär och smörkola, och även friska toner av bergamott. En lång och ljuvlig eftersmak utlovas.   

Visst blir du sugen på att testa? Det kan du också! I Zoégasbutiken på Drottninggatan 30 kommer kaffet säljas. Fredriksdalsblandningen kommer även säljas på Fredriksdal vid speciella tillfällen så som Nationaldagsfirandet. Tänk på att kaffet är färskmalet och ej vakuumförpackat så hållbarheten är cirka 14 dagar från det du köper det. Perfekt att bjuda in grannar och vänner på en kopp Fredriksdal.

Kaffet ramas in av en Fredriksdals-inspirerad förpackning. Två nyanser av skön grön i botten och med ett nytt visuellt manér i form av snedsträcket tvärs över förpackningen som utgår från Z:at. Med andra ord ett kaffe med mycket stil och mycket smak. Väl värdigt en 100-åring.