Kanel – kryddan som gör julen smakrikare

HW
Henrik Wilhelmsson

En jul utan kanel är ingen jul. Både julgröten, glöggen och pepparkakorna hade blivit klart tråkigare. Men vad är kanel då? I lucka 17 blir det en djupdykning in i kanelens väldoftande värld tillsammans med Karin Hjelmér, pedagogisk ledare på Fredriksdal museer och trädgårdar. Lär dig bland annat skillnaden mellan äkta kanel och kassiakanel.

Kanel används som krydda i julgröten, dels hela bitar av kanelstången när gröten kokas och dels att strö över malen när gröten ska serveras. Kanel är också en viktig ingrediens i julens pepparkakor.

Kryddan kanel är barken på olika närstående trädarter. De tillhör alla släktet Cinnamomum.

Det finns två sorters kanel, äkta kanel och kassiakanel. Kassiakanelen odlas idag framför allt i Indonesien, Kina och Vietnam medan den äkta kanelens största producenter är Kenya, Madagaskar, Seychellerna, Sri Lanka och Tanzania. Båda sorterna smakar kanel, men den äkta kanelen anses ha en mer utsökt arom än kassiakanelen. Kassiakanelen ger en högre avkastning och är mindre krävande i fråga om jordmån och klimat än äkta kanel och är därför billigare.

När du handlar kanel till jul är det nästan alltid kassiakanelen som säljs. Om du vill köpa äkta kanel får du med största sannolikhet ta dig till en välsorterad kryddbutik. Köper du hel kanelstång är det lätt att skilja äkta kanel och kassiakanel. Med malen kanel är det störst omöjligt. Den äkta kanelen har mer eller mindre försvunnit från den svenska marknaden och ersatts med kassiakanelen.

Så här ser du skillnad på en stång av äkta kanel och kassiakanel.

Äkta kanel (vänster i bild)

Består av flera tunna barklager, som stoppats i varandra.Gråaktigt ljusbrun färg.Spröd konsistens, lätt att pulvrisera.Kassiakanel (höger i bild)

Består av ett barklager som är 1-3 mm tjockt.Varmt mörkbrun färg.Hård konsistens.Jul på Fredriksdal närmar sig allt mer. Om en vecka öppnar Skånes mysigaste julmarknad.

Du hittar tidigare luckor i julkalender här.