Kärlek till pepparkakan

HW
Henrik Wilhelmsson

Den näst sista luckan i vår julkalender öppnar vi tillsammans med Kulturmagasinet som bjuder på en histora om pepparkakan och en riktigt tjusig pepparkapsbild från Drottninghögsskolan 1973. Hurra för den älskade pepparkakan!Pepparkakor var från början lika mycket medicin som godsak och de åts året runt för att lindra olika besvär.  Man har funnit noteringar från nunnorna i Vadstena kloster att de bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen. Unionskungen Hans (regent 1497-1501) blev ordinerad pepparkakor av sin doktor eftersom han var deprimerad och hade ett uselt humör. Det verkar alltså inte vara helt taget ur luften att man blir snäll av pepparkakor!

Vid den här tiden innehöll pepparkakorna verkligen peppar, en krydda som ansågs ha både lugnande effekt och som hjälpte mot matsmältningsbesvär. Peppar var också det folkliga ordet för exotiska kryddor, pepparkakan var en kryddkaka helt enkelt.

Ovanstående fakta var troligen inget barnen på Drottninghögsskolan funderade på när bilden togs 1973. De tänkte nog mest på den goda smaken.

Fotograf: AB Helsingborgs-Bild.Det här är Kulturkortets julkalender som leder vägen till Jul på Fredriksdal. Pågrund av stormen Sven öppnar julmarknaden en dag senare än vanligt. Välkommen till julfina Fredriksdal 7-8 december.