Kärlekshistorien som gjorde slut på den danska krigsmaskinen

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Under vintern och våren arrangeras tre lokalhistoriska föredrag på Dunkers kulthus. Först ut blir den spännande historien om sista striden vid Skåne, 5 februari klockan 18.30. På plats är Anders Blidberg som berättar hur den försvagade svenska armén kunde vinna över den övermäktiga danska krigsmaskinen.

Vem hade kunnat ana att det skulle vara en italiensk nunna som avgjorde striden mellan de svenska och danska styrkorna vid Råå 1709. Det är i alla fall det som Anders Blidberg, författare och historiker, menar i sin bok, Sista striden om Skåne. Nyckeln till den oväntade svenska segern låg hos Theresa Trenta.

– Min bok är en lite annorlunda krigsbok, vilket jag även lyfter fram när jag föreläser. När jag började arbetade med boken var jag nyfiken på varför danskarna inte lyckades återta Skåne när läget var så pass lovande. Och desto mer jag grävde om det hela, desto märkligare blev det, säger Anders Blidberg.

På pappret fanns det inga som helst tecken på att Sverige skulle kunna gå segrande ur striden vid Råå 1709. Sverige hade förlorat en stor del av sina styrkor efter nederlaget vid Poltava medan den danska armén var extremt kompetent och bestod av soldater med erfarenheter från i stort sett alla europeiska krig under perioden. Sveriges armé fick nöja sig med pensionärer, avskedade förbrytare och studenter. Stommen i den svenska officerskåren bestod endast av 12 veteraner från Poltava. Ändå gick svenskarna segrande ur striden. Vad hände egentligen?

Historien förtäljer som sådan att danske Kung Fredrik redan som kronprins förälskat sig i Theresa Trenta, men tvingats hem för att gifta sig politiskt. Sommaren 1709, hela 17 år senare, besökte han Theresa än en gång. Det blev dock inget lyckligt slut på kärlekshistorien och Theresa följde inte med Kung Fredrik, utan stannade kvar i klostret i Italien. Det var just den obesvarade kärleken som sägs ha krossat Fredrik. För när han återvände till Köpenhamn hade han förlorat en del av sig själv på vägen. Det var alltså en mentalt besegrad kung som tog sig an den försvagade svenska armén vid Råå 1709.

Spännande är bara förnamnet på den här rafflande historien. Verkligenheten överträffar Hollywood när Anders Blidberg berättar om krig, soldater som överkom alla odds och hur inget hångel ledde till krångel för den danska kungen. Med Kulturkortet pröjsar du endast 40 kronor för en berättelse du sent kommer att glömma.

Under våren arrangeras tre olika föredrag i samtalsserien på Dunkers kulturhus. Föredragen handlar lika mycket om det som har hänt i historien, som det som händer i dag. Lokalhistoriska föredrag arrangeras tillsammans med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet.

Vad: Lokalhistoriska föredrag: Sista striden om Skåne
När: 5 februari 18.30
Var: Dunkers kulturhus
Pris: 40 kronor med Kulturkortet, ordinarie entré 80 kronor

Lämna en kommentar