Kärnan blir åter ett året-runt-besöksmål

PS
Paul Svensson
Karnan 16 januari

Tisdag 16 januari händer det något nytt i Kärnan i Slottshagsparken i Helsingborg. Entrédörrarna öppnas för säsongen, vilket markerar ännu ett nytt kapitel i tornets historia. I år återinförs året-runt-öppet och anledningen är det ökade intresset från såväl helsingborgarna som hitresta till staden. Förra året tog sig 37 897 personer upp för de 146 trappstegen till toppen av Helsingborgs historiska torn. Var du en av dem?

Kärnan i Helsingborg står där den står och den har stått där i mer än 700 år. Tornet är en del av stadens historia och en av de mer välbesökta sevärdheterna. De senaste åren har antalet besökare ökat och man har slagit besöksrekord två år i rad. Ett förslag om ett året-runt-besöksmål lämnades till kulturnämnden och tisdag 16 januari blir det verklighet.

På Helsingborgs museum ser man fram emot att få bemöta det ökade intresset från såväl oss helsingborgare som turister. I år vill man verkligen att Kärnan ska få all den uppmärksamhet som tornet förtjänar. Det planeras flera nya programpunkter som komplement till allt som redan finns på plats, som museibutiken, utställningen Kärnan: mellan himmel och helvete samt en stor Lego-modell av tornet.

Nyheter under 2024 blir bland annat familjevänliga drop-in-visningar. Man fortsätter också med konceptet Tornfolk, där historiska återskapare ger besökarna en inblick i olika ämnen, yrken eller händelser som hör till tornets och stadens historia. Senare under våren presenteras även Kampen om Kärnan. Det är en gruppaktivitet för alla som vill lära sig mer om lokalhistorien på ett underhållande sätt. På Helsingborgs museum berättar man att det är både en interaktiv visning och tävling på samma gång, där deltagarna samlar ledtrådar för att kunna lösa uppdraget och vinna kampen.

De nya öppettiderna gäller från tisdag 16 januari. Då har Kärnan öppet tisdag–söndag mellan klockan 11.00–15.00. Från 25 mars har man öppet även på måndagar och från maj till september gäller förlängda öppettider mellan klockan 10.00–18.00. För mer information om Kärnan besök karnan.se. Här hittar man hela årets öppettider samt en detaljerad tidslinje om Helsingborgs historiska torn.

Vad: Kärnan öppnar för säsongen
När: 16 januari
Var: Kärnan, Slottshagsparken
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år