Kärnan i LEGO ställs ut i Kärnan

PS
Paul Svensson

Under Helsingborgs stadsmässa H22 City Expo byggde helsingborgaren Jacob Pedersen en stor modell av Kärnan i LEGO. Från och med lördag 3 juni kommer modellbygget att stå på plats i det riktiga medeltida tornet i Slottshagsparken. Samma dag håller Jacob också en workshop i tornet och berättar hur man kan bli bättre på att bygga fantastiska LEGO-kreationer.

Jacob Pedersen är helsingborgaren som synts i tv-rutan både med sin profession och sin
hobby. Tatueraren och konstnären var med i Inkmaster 2012 och nu senast sågs han i
LEGO® Masters Sverige. Och det är med hans LEGO-intresse som han nu står i centrum
Igen när hans fantasifulla LEGO-modell av Kärnan flyttar in i det 700 år gamla tornet i Helsingborg. Det har också beslutats att Jacobs bygge ska bli ett museiföremål och en del av Helsingborgs museums konstsamlingar.

– Det här känns väldigt roligt. Och det är faktiskt rätt coolt och troligtvis ganska unikt. Jag fick en grym respons när jag byggde modellen under H22 City Expo. Jag tycker att sagotemat med maskotarna från H22 är roligt och de gör tornet ännu mer intressant. Det är häftigt att den nu får leva vidare i Kärnan och på museet där framtida generationer kan ta del av och fascineras kring hur man nördade ner sig i LEGO förr i tiden, säger Jacob Pedersen.

Lördag 3 juni klockan 11.00–15.00 kommer Jacob att presentera bygget på entrévåningen i Kärnan tillsammans med Helsingborgs museums avdelningschef, Jonas Heintz. Samma dag kommer Jacob även att hålla en workshop i tornet där han både visar och berättar hur man kan bli bättre på att skapa med LEGO.

Modellen är en lekfull tolkning av Kärnan. Verket kommer att stå på ett podium under en glasmonter hela säsongen och vara en del av besöksupplevelsen i tornet.

– Roligt att kunna visa kärnan som lekfull konst på den verkliga platsen resten av säsongen 2023. Det finns  redan gott om intressanta saker i tornet – audioguider och projiceringar, och nu blir Jacob Pedersens fantasifulla tolkning av den 700-åriga giganten ännu ett upplevelsetillskott, säger Per-Magnus Johansson, som är antikvarie på Helsingborgs museum.

Vad: Kärnan i LEGO i Kärnan
När: från 3 juni 11.00
Var: Kärnan
Entré: fri entré med Kulturkortet, ordinarie entré 80 kronor