Kärnan öppnar för säsongen

PS
Paul Svensson

Äntligen händer det. Låt det höras över hela Helsingborg och Skåne att Kärnan öppnar för säsongen. Helgen 5–6 mars är det premiär när Helsingborgs stad öppnar upp tornet för besök igen. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till Kärnan.

Pandemin satte ett extra tjockt lås på Helsingborgs älskade tegeltorn. Nu tittar vi framåt och det är dags att börja planera inför ett par besök i stadens mest ikoniska byggnad igen. Högsäsongen kommer inte igång förrän till sommaren, men mellan 5 mars–10 april kommer tornet att hålla helgöppet från klockan 11.00 till 15.00. Kärnan har vakat över Helsingborg och dess invånare i ungefär 700 år. Årets öppettider hittar du här nedan.

5 mars–10 april: lördagar och söndagar 11.00–15.00
11 april–29 maj: varje dag 11.00–15.00
30 maj–3 juli: varje dag 10.00–19.00
4 juli–4 september: varje dag 11.00–18.00
5 september–2 oktober: varje dag 11.00–15.00
8 oktober–18 december: lördagar och söndagar 11.00–15.00

Flera nyheter i sommar
Just i år händer det lite mer än vanligt i Kärnan och runt omkring tornet. Mellan 30 maj–3 juli är Kärnan en del av H22 City Expo. I tornet kommer du att kunna ta del av projektet Digital gemak. Digital gemak kombinerar projicering, pedagogik, konst och interaktivitet för att förmedla ny kunskap om en av Sveriges mer unika byggnader. Du kan se på det som utbildning och underhållning på samma gång.
Ett annat spännande inslag är besökare också kommer att kunna ta del av den gamla Industri-, slöjd- och konstutställningen från 1903 på samma plats där utställningen en gång i tiden visades. Ja, precis utanför tornet i Slottshagsparken.

En resa i tiden
Utöver programpunkterna på H22 City Expo är Kärnan också stadens bästa tidsmaskin. Här går du från modern citypuls till medeltiden på bara ett par trappsteg. Några fler trappsteg är det till toppen och stadens bästa utsiktsplats. Passa på att lära dig lite mer om Helsingborgs spännande historia på vägen. På de olika våningsplanen finns det mängder av intressanta berättelser och fakta att läsa på om. Här hittar du svaren på hur många år det tog att bygga Kärnan och om det har funnits kanoner på taket. För de som vill lära sig ännu mer rekommenderar vi att ladda ner appen Guide Helsingborg. Här hittar du en audioguide som berättar mer om det resliga tornet. Guiden finns i dag på svenska, engelska och tyska.

Kärnan är sannerligen en plats att se upp till och från och med 5 mars står dörren äntligen öppen igen för besök. Notera att sista insläppet för dagen sker tio minuter innan stängningsdags.

Vad: säsongsöppning i Kärnan
När: 5 mars 11.00
Var: Kärnan, Slottshagsparken i Helsingborg
Pris: fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (under 18 år endast i vuxet sällskap), ordinarie entréavgift 60 kronor

Lämna en kommentar