Kärnan som digitalt spel i mobilen

PS
Paul Svensson

Om du bor i Helsingborg är chansen ganska stor att du någon gång har besökt Kärnan och tagit dig höst upp till toppen. Men ingen av oss har i alla fall fått uppleva borggården som en gång i tiden omslöt Helsingborgs resliga torn. Förrän nu, vill säga. Nyligen lanserade Helsingborgs museer Uppdrag Kärnan – en ny spelapp som låter både små, mellanstora och stora barn utforska borggården som den en gång kan ha sett ut. Uppdrag Kärnan är helt gratis att ladda ner via App Store och Google Play.

Kärnan i Helsingborg är ett årligen välbesökt landmärke för såväl helsingborgare som turister. Det resliga tegeltornet har stått på plats i ungefär 700 år och tidigare fanns det även en medeltida borggård med höga murar och torn som försvarade både hus, invånare och djur. Borggården är sedan länge försvunnen och i den digitala versionen är omgivningarna löst baserade på huvuddragen i det klassiska kopparsticket av Franz Hogenberg och Georg Braun från 1580-talet.

Uppdrag Kärnan är ett kunskapsspel som i första hand riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldrarna (men det är också intressant för oss som gillar Kärnan och historia). Spelet går ut på att utforska en del av Helsingborgs historia samtidigt som du letar efter gömda skatter, samtliga en gång uppgrävda på riktigt i eller i närheten av Kärnan. Du får till och med den unika chansen att hjälpa självaste Drottning Margareta, vilket i sin tur leder till en kunskapsbelöning på Kärnans topp, där soldater en gång i tiden spejade över sundet mot  annalkande fientliga trupper. Samtliga föremål i spelet finns dessutom att betrakta på riktigt på Dunkers kulturhus i Helsingborg i den lokalhistoriska utställningen På gränsen.

Uppdrag Kärnan är både underhållning och en historielektion på samma gång. Tanken är att lärare ska kunna använda spelet för att visa sina elever hur det kan ha sett ut på borggården (det som i dag är Slottshagparken) långt innan det fanns eldrivna sparkcyklar och mobiler.

Uppdrag Kärnan finns på svenska, engelska och tyska. Appen laddas ner gratis från App Store och Google Play.

Vad: Uppdrag Kärnan
När: Alltid
Var: 
App Store och Google Play
Pris: Uppdrag Kärnan är helt gratis att ladda ner

Lämna en kommentar