Kärnans historia i juletid

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Kärnan har lång historia och har fått utstå svenska och danska belägringar under juletid. Tornet i centrala Helsingborg har stått under 700 år och fått utstå flera kraftiga duster. Tillsammans med Kulturmagasinet öppnar vi lucka 7 och dyker ner i Kärnans historik i juletid.

I en lokal jultidning till bredden fylld av kortare texter men mest med reklam och illustrationer hittar läsaren följande beskrivning av Kärnan: …från krönet på backen, vilken går genom hela staden och förlänar denna sitt egenartade utseende, blickar det gamla borgtornet Kärnan emot oss… Språket skvallrar om att det rör sig om en text nära nog 100 år gammal, den publicerades till julen 1914 i en tidning som hette  Jul i Hälsingborg.

Det gamla tornet, Helsingborgs torn, som det hette till 1700-talets mitt då namnet ”Kärnan” började användas, har ständigt varit en byggnad som man inte kommer förbi då stadens geografi ska beskrivas. Den har stått där i ungefär 700 år och lika många jular

Även om forna tiders jular hade litet gemensamt med den vi firar idag så var de en religiös högtid som på ett eller annat sätt bromsade upp vintervardagen. Det är möjligt att det var just julhögtiden som gjorde att den medeltida unionskungen Kristofer av Bayern tog in på Helsingborgs slott mot slutet av december 1447. Han var på resande fot, på väg norrut mot den svenska delen av unionen.    I vart fall kom den 32-år unga kungen att hastigt avlida under sitt besök. Om han verkligen lämnade jordelivet just i Kärnan vet vi inte med det är inte helt omöjligt, byggnaden var den säkraste platsen i slottet och hade vid tiden för Kristofers visit en ståtlig borgherrevåning värdig en kung.

Ett annat tillfälle då julhelgerna på Kärnan inte heller var särskilt glada var året 1676. Helsingborg hade hamnat mitt i kaoset då Danmark och Sverige slogs om Skånelandskapen. Staden kom att byta herravälde inte mindre än 4 gånger under en knapp treårsperiod. Befästningen med Kärnan belägrades och Helsingborg plundrades i flera omgångar av båda sidor. Sedan den 15 december hade svenska trupper ledda av Karl XI tagit staden och belägrat befästningen med Kärnan. På insidan fanns troligen runt 700 soldater och några civila som hoppades på hjälp eller på att motståndarna skulle tröttna och lomma därifrån, sånt hände ibland. De höll ut till nyårsaftonen 1676 då de marscherade ut och gav upp. I en hämndaktion tvingade svenskarna de danska soldaterna att omedelbart marschera till Trondheim genom ett vinterkallt Sverige, när de nådde målet den 12 juni återstod 160 man.

Den lilla oljemålningen ovan, är av en okänd konstnär från 1876 visar Kärnan i vinterskrud. Himlen är blå och man får intrycket av att det är en dag då luften är riktigt kall, dessutom blåser det friskt – titta på unionsflaggan på tornets topp. Byggnaden är hårt sliten och i alla dess våningar, tegelstenar, skrymslen och vrår vilar många minnen om både stilla och dramatiska julhögtider.

Nu är det 17 dagar kvar till portarna slås upp för Jul på Fredriksdal. Häng med när vi räknar ner till årets bästa julmarknad.

Du hittar alla luckor här så småningom.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev