Kärnfull intervju med Kärnan

PS
Paul Svensson

Snart fyller Helsingborgs mest kända landmärke 700 år. Vi tog oss en pratstund med Kärnan och stämde av lite om allt från drottningar och kungar till dagens moderna teknikunder. Läs vidare för att få reda på vad Kärnan tycker och tänker om Helsingborg då och nu.

Du ser det mesta som händer i Helsingborg, har du något favoritminne?
Oj, det var en riktigt svår fråga. Allt som sker är speciellt, oavsett om det handlar om kungligheter från glömda tider eller vardagliga ting som en promenad på grusstigarna framför min port. Jag har sett mer än vad jag kommer ihåg. Helsingborgarnas berättelser är en del av min historia.

Vad är den största skillnaden på Helsingborg i dag och när du var ung?
Det händer mer på marken, helt klart. Förr brukade jag se fler ansikten som tittade uppåt, nu tittar många människor ner i små, små manicker. Jag vet inte riktigt vad som händer i de där manickerna men det måste vara något otroligt spännande som lockar mer än livet i sig.

Du fyller snart 700 år, är det något speciellt du önskar dig?
Jag har redan allt jag behöver. Varje dag får jag frisk luft, jag hör suset från trädkronorna och får dagligen besök både av människor och fåglar. Jag känner mig sedd och uppskattad och jag har hälsan i behåll. Vad mer än så kan jag önska mig?

Vad är hemligheten bakom ditt långa liv?
Lugn och ro. Det var lite stressigt där ett tag runt 1600-1700-talet. Krig är inte bra för någon. Jag tror också att det är viktigt att ha en fast grund i livet, att veta var man hör hemma och att uppskatta det som händer runtomkring en.

Har du alltid hetat Kärnan?
Nej, det har jag inte. Det var inte förrän på 1700-talet som jag fick mitt nuvarande namn. Det är en ganska fascinerande historia. Faktum är att man kan lära sig mycket om min historia genom att besöka mig i Slottshagsparken. På varje våningsplan finns det information om allt möjligt, till och med om sådant som jag själv har glömt bort under åren.

Vad skulle du vilja hälsa till helsingborgarna?
Stanna upp och titta er omkring. Se så vackert Helsingborg är. En stad precis vid kanten av kontinenten med böljande hav, lummig skog och stadsmyller. Här finns historia, nutid och en släng av morgondagen. Det är här ni ser. Det är här ni förstår. Det är här ni hör hemma.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Vad: Vi pratar med Kärnan
När: Kärnan har öppet hela sommaren
Var: Kärnan i Slottshagsparken
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn under 18 år, ordinarie entré 60 kronor

Lämna en kommentar