Klassiskt konstverk vävs samman med klassiskt hantverk

PS
Paul Svensson

Det hör till jultraditionerna att Dunkers kulturhus visar den svenske konstnären Carl Larssons Nu är det jul igen. I år väver man samman den klassiska triptyken tillsammans med en helt ny utställning, Väv – hantverk för alla. Båda utställningar visas på entréplan mellan 30 november 2021–16 januari 2022 och har fri entré. Söndag 28 november bjuder kulturhuset dessutom in till öppen vernissage och dukar fram juldryck och gotter.

En sann jultradition
Om du är en anhängare av Carl Larssons verk och är bosatt i Helsingborg har du förmodligen redan sett Nu är det jul igen ett par gånger. Konstverket, som ingår i Helsingborgs museers samling, har blivit något av en jultradition på Dunkers kulturhus. Nytt för i år är att man kompletterar den mysiga julmålningen med ytterligare föremål ur samlingarna samt en digital rundtur via appen Guide Helsingborg.

Ett klassiskt hantverk från kulturer över hela världen
I år delar den svenska jultraditionen utställningshall tillsammans med Väv – hantverk för alla. Tanken med utställningen är att lyfta fram det klassiska hantverket och föra det vidare till en ny generation vävare. Här kan du titta närmare på utvecklingen av nya användningsområden för textil som en viktig samhällsresurs. Aktuella samhällsfrågor som återbruk, energisparande och förnybara råvaror har alltid varit viktiga element i vävarbetet. I Väv – hantverk för alla visas hantverk av vävare från olika kulturer över hela världen. Kulturmagasinet och textilhögskolan i Borås medverkar också i utställningen.

Inbjudan till öppen vernissage 28 november
Söndag 28 november, klockan 15.00–17.00, är det gemensam vernissage för båda utställningar. Klockan 15.30 guidar en av husets pedagoger i utställningen Nu är det jul igen och det bjuds både på juldryck och lättare tilltugg. Från klockan 12.00 arrangeras även aktiviteter kopplade till Carl Larssons konstnärskap: julkortsverkstad gånger två och en föreläsning med Elisabeth Svalin Gunnarsson. Föreläsningen handlar om Carl och Karin Larssons kärlek till matlagning och trädgård.
dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om de båda utställningarna och allt som händer under vernissagen.

Vad: Hantverk och tradition
När: 30 november 2021–16 januari 2022
Var: Dunkers kulturhus, entréplan
Entré: Fri entré

Lämna en kommentar