Kliv in i bilderbokens värld i ny utställning

MR
Mikael Rudesjö

Vissa bilderböcker kan fånga in läsaren i bildens och textens värld, nästan som om böckerna blir levande. Men tänk om boken du läste faktiskt blev levande, om bilderna satte sig på väggarna och du kunde gå igenom berättelsen. Detta är precis vad som händer i den nya utställningen Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld, som visas på Dunkers kulturhus från 6 juni 2020 till 10 januari 2021. Utställningen kretsar kring Pija Lindenbaums berömda och älskade barnböcker.

Kanske har du läst Pija Lindenbaums barnböcker för någon eller fått dem lästa för dig som liten. Om Gittan som går från att vara rädd till att vara modig när hon tappar bort sitt dagis och träffar Gråvargarna i skogen. Gittan är bara en av alla de karaktärer i Pija Lindenbaums böcker, där känslor som rädsla och svartsjuka beskrivs ur ett barns perspektiv och där humor blandas med allvar och verklighet med fantasi.

Från den 6 juni 2020 till 10 januari 2021 kan du kliva rakt in i hennes böcker genom att besöka utställningen på Dunkers kulturhus. Utställningen är egenproducerad av Dunkers kulturhus och är skapad på ett sätt som gör det roligt både för barn och vuxna att upptäcka böckernas världar tillsammans. Den inspirerar också till att prata om och filosofera över det ni ser i utställningen.

För att göra upplevelsen ännu bättre finns det flera aktiviteter kopplade till utställningen. Om man vill kan man delta i Grubbelklubben som hålls i utställningen sista lördagen varje månad. Där lyfter man frågor som är inspirerade av utställningen. Vad är fantasi? Vad är en pappa? Vad är farligt och vad är viktigt? Det hålls även sex stycken workshops i konstateljén där besökare kan släppa loss fantasin och skapa på tema från utställningen. Till hjälp att utforska utställningen finns Robothjälpen i appen Guide Helsingborg, ett interaktivt äventyr som barn och vuxna kan göra tillsammans.

Ni behöver inte ha läst böckerna för att ha roligt på utställningen. Kom nyfikna och redo att upptäcka Pija Lindenbaums fantastiska värld.

Vad: Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld
När: 6 juni 2020 – 10 januari 2021
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Ingår i entréavgiften på Dunkers kulturhus. Fri entré med Kulturkortet.

Lämna en kommentar